FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND za javnu raspravu prije zakonske dekriminalizacije klevete

OPATIJA, 25. studenoga 2005.(Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo nadanašnjoj je godišnjoj skupštini jednoglasno poduprlo prijedlogMinistarstva pravosuđa o dekriminalizaciji klevete, ali se zauzelo dase o izmjenama Kaznenog zakona u vezi s time raspravlja po redovitupostupku te da se prije samih izmjena provede stručna i javnarasprava.
OPATIJA, 25. studenoga 2005.(Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo na današnjoj je godišnjoj skupštini jednoglasno poduprlo prijedlog Ministarstva pravosuđa o dekriminalizaciji klevete, ali se zauzelo da se o izmjenama Kaznenog zakona u vezi s time raspravlja po redovitu postupku te da se prije samih izmjena provede stručna i javna rasprava.

Osamdesetak nazočnih na Skupštini HND-a poduprlo je i stajalište Izvršnog odbora po kojem su načela slobode medija i vladavine prava temeljne odrednice novinarskog djelovanja. U vezi s tim Skupština smatra da novinari protiv kojih se vode sudski postupci moraju i trebaju braniti svoja stajališta pred sudskim tijelima i koristiti se svim pravnim sredstvima koja im stoje na raspolaganju, u čemu će im HND pomagati kao i do sada.

HND se protivi suđenjima za javnu riječ, smatrajući da svaki novinar ima pravo i na priziv savjesti i na građanski neposluh, no pritom mora biti svjestan da to može za sobom povlačiti i nepopularne zakonske posljedice.

Skupština HND-a zahtijeva od svojih članova, ali i nečlanova i svih novinara i urednika u medijima, da se drže etičkog kodeksa HND-a, hrvatskih pozitivnih zakona, međunarodnih konvencija i preporuka o zaštiti prava djece u medijima. Skupština smatra da su u zadnje vrijeme napisima i objavljivanjem fotografija ozbiljno prekršena prava djece čime se od njih stvara dvostruka žrtva, te stoga nalaže Vijeću časti HND-a da se oštro postupi prema prekršiteljima, uključivo i isključenje iz HND-a. Skupština HND-a poziva pravosudna tijela, osobito državno odvjetništvo, da napokon počne postupati u skladu sa zakonom i kazneno goniti osobe koje krše propise o zaštiti djece u medijima.

Najkasnije do 31. siječnja Izvršni odbor HND-a sazvat će sastanak s predstavnicima državnih tijela, nevladinih udruga i urednicima kako bi se od njih zatražilo da promijene medijsku praksu vezanu uz zlouporabu prava djece.

Skupština HND-a će potaknuti izmjenu Kodeksa časti HND-a, posebno glede sukoba interesa, a razmotrit će se i inicijativa za uvođenje HND-ova povjerenika (ombudsmana) za medije.

Izaslanici su, uz ostalo, pozvali Izvršni odbor HND-a i vodstvo Sindikata novinara Hrvatske da zajednički nađu najbolja rješenja za teškoće nastale s honorarnim suradnicima u medijima i nastave suradnju u donošenju nacionalnog kolektivnog ugovora za novinare.

Svi zaključci doneseni su jednoglasno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙