FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: Okrugli stol "Intelektulaci i mediji"

RIJEKA,19. studenoga 2005.(Hina) - Okrugli stol "Intelektualci imediji", na kojem je oko 40 sudionika raspravljalo o ulozi i položajuintelektualaca u medijima, održan je danas u hotelu "Bonavia" uRijeci.
RIJEKA,19. studenoga 2005.(Hina) - Okrugli stol "Intelektualci i mediji", na kojem je oko 40 sudionika raspravljalo o ulozi i položaju intelektualaca u medijima, održan je danas u hotelu "Bonavia" u Rijeci.

U prvom dijelu okrugloga stola najviše je bilo riječi o dekriminizaciji klevete, što je potaknula nedavna odluka riječkoga Općinskog suda kojom je novinarka Novog lista Slavica Mrkić Modrić zbog klevete nepravomoćno osuđena na dva mjeseca zatvora, uvjetno godinu dana.

Novinarka je osuđena zbog navoda u satiričnome tekstu pod naslovom "Komu verovat". Tužbu je podnijela pročelnica riječkoga Gradskog ureda Ksenija Linić zbog navoda da je na početku afere vezane uz Riječku banku, kada su mnogi štediše iz nje podizali novac, "stajala u redu pred deviznim šalterom".

U raspravi na okruglome stolu čulo se da klevetu treba dekriminalizirati i odrediti novčanu kaznu, ali i mišljenje da je određivanje novčane kazne u zamjenu za zatvorsku također pogrešno.

Istaknuto je da je potrebno razlikovati uvredu i klevetu, ali i da novinar mora znati ima li pravo, te da mora biti svjestan istinitosti svojih riječi.

Okrugli stol organiziralo je uredništvo riječkoga Novog lista i priloga "Pogled". Svrha okrugloga stola, kako je rekla urednica "Pogleda" Nela Vlašić, bila je zajedno sa sugovornicima utvrditi daje li taj prilog pravi odgovor na opće pojednostavljivanje i "žutilo" u novinarstvu u kojemu je informacija kao temelj novinarstva izgubila svoju funkciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙