FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: Jačanjem zajedničke suradnje protiv organiziranog kriminala

BEČ, 25. studenog 2005. (Hina) - Države zapadnog Balkana napravile suveliki napredak u sprječavanju organiziranog kriminala, ali ima jošmnogo za učiniti, rekao je potpredsjednik Europske komisije ipovjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost Franco Frattini u petak uBeču, na konferenciji za novinstvo održanoj povodom ministarskogsastanka Europske unije i ministara pravosuđa i unutarnjih poslovazemalja zapadnog Balkana.
BEČ, 25. studenog 2005. (Hina) - Države zapadnog Balkana napravile su veliki napredak u sprječavanju organiziranog kriminala, ali ima još mnogo za učiniti, rekao je potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost Franco Frattini u petak u Beču, na konferenciji za novinstvo održanoj povodom ministarskog sastanka Europske unije i ministara pravosuđa i unutarnjih poslova zemalja zapadnog Balkana.

Na skupu sudjeluju predstavnici Albanije, BiH, Srbije i Crne Gore, Makedonije, a Hrvatsku predstavljaju ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin.

Austrijska ministrica unutarnjih poslova Liese Prokop zauzela se za jačanje suradnje zemalja u regiji, zatim s Europskom unijom kao i za jačanje bilateralnih odnosa država među sobom te akcija u borbi protiv svih oblika organiziranog kriminala. Jer, kako je rekla, "zapadni Balkan je ključna regija za sigurnost u Europi", 75 do 80 posto heroina dolazi u Europu preko balkanske rute, a oko 150 tisuća ilegalnih migranata godišnje pristiže u zapadnu Europu.

Borba protiv organiziranog kriminala, terorizma i korupcije izazov je za cijeli svijet, a posebno za Europu, koja se jačanjem suradnje i koordinacije može učinkovitije suprotstavljati tome zlu. "Što više zajedno radimo, postići ćemo bolje rezultate", rekla je ministrica Prokop.

Za britansku ministricu policije i za borbu protiv terorizma Hazel Blears važno je jačanje uzajamne suradnje država zapadnog Balkana i njihove suradnje s Europskom unijom kako bi se uspješnije zajedno suprotstavljali "kompleksnoj opasnosti organiziranog kriminala". "U tom smislu treba pomoći tim zemljama u jačanju njihovih institucija kako bi bile učinkovitije", rekla je Blears..

Potpredsjednik Europske komisije Franco Frattini pozdravio je veliki napredak koje su države zapadnog Balkana napravile u razvitku ali, kako je rekao, još ostaje mnogo za učiniti na području suzbijanja korupcije, organiziranog kriminala, krijumčarenja migranata, trgovine ljudima i opojnim drogama itd. Važno je istaknuti da su se države na sastanku u Beču obvezale na jačanje zajedničke suradnje u sprečavanju organiziranog kriminala. "To su države koje nastoje prevladati tragediju prošlosti a njihova stremljenja i ciljevi su članstvo u EU. Na tom putu svaku pojedinu državu ćemo poduprijeti i osigurati tehničku pomoć. Izgradnja učinkovitog neovisnog pravosuđa i sudstva biti će veliki uspjeh za njih i Europsku uniju", rekao je Frattini ocijenivši ministarsku konferenciju u Beču važnim korakom u uspostavljanju još bolje suradnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙