FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lantea i Iris nude u Nami partnerstvo proizvođačima

ZAGREB, 25. studenog 2005. (Hina) - Trgovački lanci Lantea i Iris,zainteresirani za kupnju Name u stečaju i Sindikat trgovine Hrvatskepozvali su danas Ministarstvo gospodarstva da organizira sastanak svihzainteresiranih za rješenje izlaska Name iz stečaja. To je potrebnokako bi svi ponuđači imali jednak tretman, istaknuli su čelnici dvijutvrtki i sindikata.
ZAGREB, 25. studenog 2005. (Hina) - Trgovački lanci Lantea i Iris, zainteresirani za kupnju Name u stečaju i Sindikat trgovine Hrvatske pozvali su danas Ministarstvo gospodarstva da organizira sastanak svih zainteresiranih za rješenje izlaska Name iz stečaja. To je potrebno kako bi svi ponuđači imali jednak tretman, istaknuli su čelnici dviju tvrtki i sindikata.

Direktor Lantee Miki Huljić tvrdi da Lantea i Iris jedini nude cjelovito rješenje kojom bi se završila dugogodišnja agonija Name u stečaju. Lantea i Iris za kupovinu preostale imovine Name u stečaju (robnih kuća u Zagrebu - na Kvatriću, Ilici i u Trnskom te robnih kuća u Vinkovcima i Vukovaru) nude 351 milijun kuna, uz obvezu preuzimanja svih zaposlenika. Osim toga, domaćim proizvođačima tekstila nude partnerski odnos, rekao je Huljić, odgovarajući na, kako kaže, objede predstavnika Sindikata tekstila, kože i obuće te Zagrebačkih robnih kuća kako Nama ne bi trebala 'u ruke trgovaca'.

Naime, još u srpnju ove godine Ministarstvo gospodarstva je najavilo da će Vladi predložiti prihvaćanje projekta domaćeg konzorcija Zagrebačke robne kuće, koji okuplja 52 proizvođača tekstila i obuće u Hrvatskoj, o preuzimanju robne kuće Nama u stečaju. Ideja je bila da kroz stečajni postupak robne kuće na Kvatriću i u Ilici pređu u ruke konzorcija. Projektom konzorcija osigurao bi se posao za svih 445 radnika koji rade u Nami, namirenje svih vjerovnika te olakšavanje poslovanja onima koji proizvode tekstilne i kožarske proizvode.

No, ta najava do sada nije realizirana.

Naknadno, krajem listopada su sa svojom, kako su rekli, cjelovitom ponudom izišli Lantea i Iris, a njima je, kao i ranije Domaćem konzorciju, potporu dao i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

No to je izazvalo više reakcija sindikata tekstila, koji su zatražili i hitno izjašnjavanje Vlade o sudbini Name.

Huljić pak danas ističe da ne vidi razloga za razdor niti prepucavanje jer nude partnerski odnos hrvatskim proizvođačima.

Iznos od 351 milijun kuna u gotovini otvara prostor za namirenje vjerovnika. Na taj način mogao bi biti podmiren i dug hrvatskim proizvođačima tekstila kao najvećim vjerovnicima, a istodobno bi im, ako se žele baviti trgovinom, bio osiguran prostor unutar Name, poručio je Huljić.

Objede predstavnika Sindikata tekstila i Zagrebačkih robnih kuća da bi preuzimanjem Name od strane Lantee došlo do uništavanja domaće proizvodnje Huljić drži neutemeljenima i netočnima.

Osim borbe protiv sivog tržišta i nelojalne konkurencije domaće trvtke moraju boriti i za stvaranje vlastitih prepoznatljivih robnih marki, kazao je Huljić.

(Hina) xtp/xbn ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙