FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat tekstilaca traži izjašnjavanje Vlade o sudbini Name

ZAGREB, 10. studenog 2005. (Hina) - Sindikat tekstila, kože, obuće igume Hrvatske zatražio je danas da se Vlada hitno izjasni prihvaća liposlovni plan konzorcija Zagrebačke robne kuće o preuzimanju Name ustečaju ili će opet popustiti trgovačkom lobiju, koji se želi dokopatipreostalih Naminih robnih kuća.
ZAGREB, 10. studenog 2005. (Hina) - Sindikat tekstila, kože, obuće i gume Hrvatske zatražio je danas da se Vlada hitno izjasni prihvaća li poslovni plan konzorcija Zagrebačke robne kuće o preuzimanju Name u stečaju ili će opet popustiti trgovačkom lobiju, koji se želi dokopati preostalih Naminih robnih kuća.

Hoće li trgovački lobi opet pobijediti razum i Vladino obećanje da će poduprijeti domaći konzorcij koji okuplja 48 tekstilnih tvrtki sa 14.000 zaposlenih, upitao je predsjednik sindikata Josip Zidanić na konferenciji za novinare.

Zidanić je podsjetio kako je još u srpnju Ministarstvo gospodarstva najavilo da će Vladi predložiti prihvaćanje projekta domaćeg konzorcija koji bi kupio zgradu Name na Kvaternikovu trgu, a zgradu u Ilici zakupio na 10 godina.

Projektom konzorcija osigurao bi se posao za svih 445 radnika Name, namirenje svih vjerovnika te olakšavanje poslovanja onima koji proizvode tekstilne i kožarske proizvode.

No, prije desetak dana maloprodajni lanci tekstilnih proizvoda Lantea i parfumerijskih proizvoda Iris predstavili su pismo namjere u kojem nude 351 milijun kuna za kupovinu preostale imovine Name u stečaju (robnih kuća u Zagrebu - u Ilici, Kvatriću i Trnskom te robnih kuća u Vinkovcima i Vukovaru), uz obvezu preuzimanja svih zaposlenika.

Lantea i Iris domaćim proizvođačima tekstila nude partnerski odnos tako što bi im bio osiguran prostor od 500 do 1.000 četvornih metara u robnim kućama u Ilici i na Kvaternikovu trgu, te poseban izložbeno-prodajni prostor za hrvatske modne dizajnere.

Sindikatu tekstilaca nije svejedno gdje će završiti te robne kuće, jer ima brojno članstvo u tvrtkama članicama domaćeg konzorcija, koje su osigurale i zajam od 100 milijuna kuna za realizaciju posla, no čini se da je počeo prevladavati trgovački lobi, ustvrdio je Zidanić.

"Sumnja li Vlada u poslovni plan i menadžment koji ga treba provesti ili sumnja da domaći proizvođači tekstila imaju dovoljno kvalitetne proizvode za prodaju u Naminim kućama", upitao je Zidanić.

Od Vlade je također zatražio odgovor što će biti s 20 milijuna kuna u državnom proračunu namijenjenih za pomoć tekstilnoj i obućarskoj industriji.

Na natječaj objavljen u srpnju javilo se 160 tvrtki, no ministar gospodarstva Branko Vukelić, koji je trebao raspodijeliti taj novac, još nije ništa odlučio.

Bojimo se da će ta sredstva, ako uskoro ne budu utrošena, biti prebačena na druge stavke, te da idućih godina tekstilci iz proračuna više neće dobiti ništa, rekao je Zidanić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙