FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

T-HT najvjerojatnije davatelj osnovnih telekom usluga

ZAGREB, 25. studenog 2005. (Hina) - Po novom Pravilniku o osnovnimtelekomunikacijskim uslugama, koji je na snagu stupio krajemlistopada, Hrvatska agencija za telekomunikacije (HAT) vrlo će skoroodrediti davatelja osnovnih telekomunikacijskih usluga, koji će, kakonavode iz Agencije, najvjerojatnije biti T-HT, jer osim najvećetehnološke razvijenosti i infrastrukture, na hrvatskom telekom tržištuima i udjel veći od 80 posto.
ZAGREB, 25. studenog 2005. (Hina) - Po novom Pravilniku o osnovnim telekomunikacijskim uslugama, koji je na snagu stupio krajem listopada, Hrvatska agencija za telekomunikacije (HAT) vrlo će skoro odrediti davatelja osnovnih telekomunikacijskih usluga, koji će, kako navode iz Agencije, najvjerojatnije biti T-HT, jer osim najveće tehnološke razvijenosti i infrastrukture, na hrvatskom telekom tržištu ima i udjel veći od 80 posto.

Pravilnik o osnovnim telekomunikacijskim uslugama predviđa, naime, da nadležni regulator (Agencija) takvim davateljem može proglasiti onog operatera koji ima takav tržišni udjel, a ako ga nema onda raspisuje natječaj.

Tim se Pravilnikom između ostalog propisuje da usluge u fiksnoj telefoniji moraju po pristupačnoj cijeni biti dostupne svim građanima na cijelom teritoriju Hrvatske.

Usluge moraju biti određene kvalitete, a osim javne govorne usluge tu su još i besplatni pozivi brojeva za hitne službe, telefonski imenik, telefonske javne govornice, pristup Internetu, posebne pogodnosti za socijalno ugrožene slojeve korisnika te druge.

Za proglašenja davatelja tih usluga, po Pravilniku, Agencija ima rok od 30 dana od njegovog stupanja na snagu, što bi bilo 29. studenoga, odnosno idućeg tjedna.

Iz Ureda predsjednika Vijeća Agencije Gašpera Gaćine doznaje se da je u tijeku postupak proglašenja toga davatelja osnovnih telekomunikacijskih usluga, kao i da će to učiniti u za to određenom roku.

Nakon što bude određen, taj će davatelj imati rok od 60 dana da počne s radom.

U T-HT-u, kako se doznaje, također već pretpostavljaju da će biti proglašeni davateljem osnovnih telekomunikacijskih usluga, te su za to, kažu, spremni.

Oni su, navode, i do sada ispunjavali javnu funkciju pa ne vide razloga da to ne čine i u budućnosti, iako je, kažu, pružanje osnovnih usluga povezano s troškovima koji često nisu nadoknadivi od krajnjeg korisnika.

Iz tih razloga u mnogim država postoje razni fondovi iz kojih se gubici davatelja osnovnih usluga financiraju, ali iako i Hrvatskoj, s novim Pravilnikom, postoji mogućnost osnivanja takvog fonda davatelj usluga koji ima preko 80 posto tržišta fiksne telefonije, odnosno oni, neće moći koristiti sredstva iz takvog fonda. To je, ističu, svojevrstan presedan s obzirom na regulativu EU-a.

Podsjećaju i da je T-HT do 1. siječnja 2003. formalno bio obvezan pružati osnovne usluge temeljem koncesijskog ugovora, a od 1. siječnja 2003. do danas to čini iako formalno nije ponovno bio proglašen davateljem osnovnih usluga.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙