FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tvrtka OiV u idućih će 5 godina uložiti 120 milijuna kuna u WiMAX

ZAGREB, 25. studenog 2005. (Hina) - Tvrtka Odašiljači i veze (OiV),kojoj je ovog tjedna Hrvatska agencija za telekomunikacije dodijelilatzv. WiMAX koncesije za područje Grada Zagreba, Splitsko-dalmatinskete Primorsko-goranske županije, u idućih pet godina planira uložitioko 120 milijuna kuna u opremu za primjenu bežične širokopojasnetehnologije.
ZAGREB, 25. studenog 2005. (Hina) - Tvrtka Odašiljači i veze (OiV), kojoj je ovog tjedna Hrvatska agencija za telekomunikacije dodijelila tzv. WiMAX koncesije za područje Grada Zagreba, Splitsko-dalmatinske te Primorsko-goranske županije, u idućih pet godina planira uložiti oko 120 milijuna kuna u opremu za primjenu bežične širokopojasne tehnologije.

Za primjenu tih projekata, kako se doznaje od člana Uprave OiV-a Zdenka Luburića, planira se zaposliti oko 60 novih radnika, kao i iskoristiti svoj postojeći kadrovski potencijal od oko 400 radnika, od čega ih je 90 posto tehničke struke.

Početak rada prema dodijeljenim koncesijama, odnosno pružanje usluga privatnim korisnicima i tvrtkama temeljenih na WiMAX tehnologiji, Luburić najavljuje za treći kvartal 2006.

Uz tu tehnologiju korisnicima će omogućiti da s jednim priključkom (posebnim uređajem) dobiju tzv. triple play uslugu - prijenos glasa (telefonija), podataka (primjerice Internet) te multimedije (radijski i TV programi, TV na zahtjev i slično).

OiV je, dodaje, 2004. povećala udjel svojih prihoda (ne navodi koliko) iz područja usluga koncesionarima telekomunikacijskih usluga u fiksnim i mobilnim mrežama, a u tu je svrhu izgrađen novi sustav digitalnih mikrovalnih veza. U izgradnju tog sustava, kao i novog odašiljačkog satelitskog središta te zamjenu cijevnih odašiljača tranzistornim, u 2003. i 2004. ukupno je uloženo oko 160 milijuna kuna.

Do sredine iduće godine najavljuje zamjenu starih analognih veza (koje se koriste za potrebe radijskih i televizijskih koncesionara) digitalnim, čime će značajno proširiti kapacitete širokopojasnih bežičnih veza. OiV je tvrtka koja je danas u Hrvatskoj među najvećim 'imateljima' sustava bežičnih širokopojasnih veza.

Tvrtka OiV d.o.o. je u 100-postotnom vlasništvu države, a osnovana je u travnju 2002., kada je Hrvatska radio televizija (HRT) razdvojena u dvije tvrtke - HRT, javnu ustanovu te Odašiljači i veze (OiV) d.o.o.

Djelatnost tvrtke je prijenos i odašiljanje radijskih i TV programa za račun drugih; montaža, održavanje i projektiranje svih vrsta radiokomunikacijske i telekomunikacijske opreme i uređaja; zakup veza, odašiljača i antenskih sustava radijskim i TV koncesionarima i slično.

Glavni kupci njihovih usluga su HRT, RTL, Nova TV i TV postaje koje odašilju programe satelitom, GSM (mobilni) operateri te novi fiksni operateri (Optima Telekom).

Ukupni prihod OiV-a u 2004. bio je 203 milijuna kuna.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙