FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel želi uspjeh oko proračuna EU i jače veze s Britanijom

LONDON, 24. studenog 2005. (Hina) - Nova njemačka kancelarka AngelaMerkel u četvrtak je odbila prikloniti se bilo kojoj strani u sporuoko europskog proračuna i naglasila kako Njemačka, osim tradicionalnodobrih odnosa s Francuskom, želi "bliske i prijateljske" veze sVelikom Britanijom, javljaju agencije.
LONDON, 24. studenog 2005. (Hina) - Nova njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je odbila prikloniti se bilo kojoj strani u sporu oko europskog proračuna i naglasila kako Njemačka, osim tradicionalno dobrih odnosa s Francuskom, želi "bliske i prijateljske" veze s Velikom Britanijom, javljaju agencije.

"Ja sam osoba koja želi rezultate i uspjeh", prenio je AFP riječi Angele Merkel s konferencije za novinare koju je nakon međusobnog sastanka održala s britanskim premijerom Tonyjem Blairom.

Merkel je izbjegla odgovor na pitanje o britanskom rabatu u sklopu europskih financija, koji je jedan od kamena pomutnje među članicama i čije smanjenje traži ponajprije Francuska.

Reuters podsjeća kako je London u lipnju blokirao postizanje dogovora o proračunu odbivši prihvatiti smanjenje rabata bez jamstava o budućim smanjivanjima u poljoprivrednim subvencijama, od kojih najviše korist ima Francuska.

"Želim uspjeh, a ako želite uspjeh, morate voditi računa o osjetljivosti i stajalištima svake zemlje. Zanemarite li interese bilo koje zemlje, nećete daleko dospjeti", rekla je Merkel, govoreći o proračunu EU, kako je prenio Reuters.

Nakon što je u utorak potvrđena prvom kancelarkom u njemačkoj povijesti, Merkel je za treću stanicu svoje turneje, nakon Pariza i Bruxellesa u srijedu, izabrala Veliku Britaniju, koja do kraja godine predsjeda Europskom unijom.

Pitanje proračuna bit će jedno od najtežih na summitu EU 15. i 16. prosinca u Bruxellesu i u slučaju da oko njega ne bude postignut dogovor, Blair se izlaže opasnosti da britanski mandat na čelu unije bude proglašen neuspješnim.

"Drago mi je da britansko predsjedništvo ima volju da postigne napredak. Imamo gotovo tri tjedna tijekom kojih će svaka strana pokušati dati svoj doprinos, pa ćemo vidjeti", rekla je Merkel.

Sukladno tradicionalno dobrim odnosima s Francuskom, Merkel je za svoje prvo inozemno putovanje izabrala Francusku, gdje se sastala s Jacquesom Chiracom, ali je u Londonu izrazila želju za poboljšanjem veza s Velikom Britanijom.

"Novu njemačku vladu jako zanima održanje dobrih prijateljskih odnosa s Francuskom,... ali isto tako i s Velikom Britanijom", kazala je Merkel.

"Vjerujem da ćemo s vremenom uspjeti postići blisku i dobru suradnju", rekao je Blair na konferenciji za novinare.

U znak uzajamne želje za produbljivanjem odnosa, navodi dpa, Merkel i Blair rekli su da će obnoviti redovite šestomjesečne britansko-njemačke konzultacije, prekinute 1998.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙