FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

General Imra Agotić svjedočio protiv "vukovarske trojke"

DEN HAAG/ZAGREB,18. studenoga 2005.(Hina) - Umirovljeni generalHrvatske vojske Imra Agotić svjedočio je u petak na suđenju"vukovarskoj trojki" pred Haškim sudom (ICTY) o dramatičnim zbivanjimana današnji dan prije 14 godina kada je JNA okupirala Vukovar ahrvatska vlada pokušavala dogovoriti hitnu evakuaciju ranjenika icivila iz vukovarske bolnice.
DEN HAAG/ZAGREB,18. studenoga 2005.(Hina) - Umirovljeni general Hrvatske vojske Imra Agotić svjedočio je u petak na suđenju "vukovarskoj trojki" pred Haškim sudom (ICTY) o dramatičnim zbivanjima na današnji dan prije 14 godina kada je JNA okupirala Vukovar a hrvatska vlada pokušavala dogovoriti hitnu evakuaciju ranjenika i civila iz vukovarske bolnice.

"18. studenoga, na današnji dan prije 14 godina, nažalost Vukovar je okupiran u potpunosti. S hrvatske strane se s najviše razine tražilo pregovore s JNA o evakuaciji ranjenika iz vukovarske bolnice", kazao je general Agotić prvoga dana svjedočenja na suđenju bivšim oficirima JNA Mili Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu koji su optuženi za pokolj na Ovčari.

Tereti ih se za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstva najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila odvedena iz vukovarske bolnice 20. studenoga 1991.

Po Agotićevim je riječima na traženje hrvatske strane nastao sporazum o evakuaciji bolnice koji su 18. studenoga u Zagrebu potpisali ministar zdravstva Andrija Hebrang, pregovarač JNA general Andrija Rašeta i voditelj Promatračke misije EZ (ECMM).

Na pitanje tužitelja Age Khana je li JNA poštivala sporazum, on je odgovorio kako je bilo puno oklijevanja i promjena dogovorene rute te da se "JNA nije pridržavala odredbi sporazuma".

"Hrvatska strana je zbog hitnosti predlagala evakuaciju brodom prema Mađarskoj ili helikopterima neutralnih država, ali to nije prihvaćeno", kazao je Agotić, bivši savjetnik predsjednika Stipe Mesića za nacionalnu sigurnost.

Svjedok je opisao i svoju intervenciju kod generala Rašete da se prekine s granatiranjem vukovarske bolnice, zbog kojeg je apele svakodnevno upućivala ravnateljica ustanove dr. Vesna Bosanac.

Kazao je kako je Rašeta od generala Živote Panića, koji se nalazio na promatračnici s bolnicom u vidokrugu, dobio objašnjenje da se bolnica ne gađa, već da se iz nje puca na JNA.

"To mi pokazuje da je Panić, tada zapovjednik 1. armijske oblasti, bio uz Vukovar i na neki način vodio operacije", rekao je Agotić.

Tužitelj Khan iskoristio je svjedočenje Agotića, koji je prije osamostaljenja Hrvatske bio načelnik sigurnosti 5. Zrakoplovnog korpusa JNA u Zagrebu, da opiše ustroj sigurnosti u JNA te potvrdi autentičnost više dokumenata vojne službe sigurnosti u kojima su opisani zločini nad hrvatskim civilima u Škabrnji, Nadinu i Bruški, te napadi JNA na postaje hrvatske policije.

"Prema dokumentima iz Škabrnje, Nadina i Bruške jasno je da je JNA zapovijedala i srpskom Teritorijalnom obranom i dobrovoljcima. Također je vidljivo da je JNA imala druge verzije tih događaja od onih koji su bili namijenjeni srpskoj strani", kazao je i dodao da su dokumenti dokaz napada JNA na hrvatsku policiju u srpnju 1991.

Agotić je svjedočio i kako je JNA razoružavala Hrvatsku nakon dolaska novih vlasti 30. svibnja 1991. po zapovjedi načelnika stožera JNA Blagoja Adžića da se "izuzme" oružje iz skladišta TO u Hrvatskoj.

General Agotić, koji je krajem lipnja 2003. svjedočio i na suđenju Slobodanu Miloševiću, nastavit će svoj iskaz u ponedjeljak poslijepodne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙