FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUP o radu trgovina nedjeljom

ZAGREB, 2. studenog 2005. (Hina) - Udruga trgovine pri Hrvatskoj udruziposlodavaca (HUP) smatra da pitanje o (ne)radnoj nedjelji za trgovcetreba riješiti isključivo zakonom pri čemu se ne smije politizirati, asvi trgovci, bez obzira na veličinu i mjesto obavljanja posla morajubiti jednako tretirani.
ZAGREB, 2. studenog 2005. (Hina) - Udruga trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) smatra da pitanje o (ne)radnoj nedjelji za trgovce treba riješiti isključivo zakonom pri čemu se ne smije politizirati, a svi trgovci, bez obzira na veličinu i mjesto obavljanja posla moraju biti jednako tretirani.

Stav HUP-ove udruge trgovine je da država mora osigurati poslovanje nedjeljom po istim uvjetima svim poduzetnicima u Hrvatskoj, a ne jednima pogodovati na račun drugih, kaže se u priopćenju HUP-a.

Vršiteljica dužnosti direktora Udruge trgovine Sanja Smoljak pojašnjava da po važećem Pravilniku o radnom vremenu prodavaonica, to radno vrijeme propisuju općinska i gradska vijeća. To, po njezinim riječima, nije dobro rješenje jer ono isključuje sustavnu regulaciju radnog vremena prodavaonica u Hrvatskoj.

Napominje da HUP nije protiv toga da se na područjima koja u duljem radnom vremenu prodavaonica imaju jasan gospodarski interese, kao što su turističke regije, pitanje rada nedjeljom posebno regulira.

Rasprava o radu prodavaonica nedjeljom aktualizirana je susretom predsjednika Vlade Ive Sanadera s kardinalom Josipa Bozanićem, nakon kojega je premijer Sanader najavio da bi se idući tjedan u Vladinoj proceduri trebao naći novi zakon koji bi regulirao rad nedjeljom te da je Vladina nakana da se taj zakon izglasa do kraja jesenskog saborskog zasjedanja.

Sanader je kazao da je kardinala Bozanića izvijestio o Vladinom planu da se do kraja godine donese novi zakon o radu nedjeljom.

Ranije odredbe, odnosno izmjene i dopune Zakona o trgovini iz listopada 2003. godine, ukinuo je Ustavni sud, koji je neustavnima ocijenio propise kojima je bitno ograničen rad trgovina nedjeljom jer se njima zadiralo u ustavom zajamčenu jednakopravnost na tržištu, jednakost pred zakonom i vladavinu prava.

Prema ukinutim zakonskim odredbama, nedjeljom su mogle raditi samo trgovine koje imaju do 200 četvornih metara poslovnog prostora i koje prodaju pretežno prehrambene proizvode, te one koje su za to dobile dozvolu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙