FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pomoćnica ministra gospodarstva: nedjelja će biti neradni dan

ZAGREB, 18. studenog 2005. (Hina) - Trgovinama u Hrvatskoj bit ćezabranjen rad nedjeljom bez velikih izuzetaka, izjavila je "Jutarnjemlistu" pomoćnica ministra gospodarstva zadužena za pripremu novogzakona o trgovini Ema Culi.
ZAGREB, 18. studenog 2005. (Hina) - Trgovinama u Hrvatskoj bit će zabranjen rad nedjeljom bez velikih izuzetaka, izjavila je "Jutarnjem listu" pomoćnica ministra gospodarstva zadužena za pripremu novog zakona o trgovini Ema Culi.

"Nedjelja će biti bazno neradni dan, to je stav hrvatske Vlade", rekla je Culi za subotnji broj "Jutarnjeg lista".

Novi zakon o trgovini omogućit će samo minimalne izuzetke od te zabrane, što znači da će moći raditi samo prodajna mjesta koja građane opskrbljuju specifičnim robama ili su važna za očuvanje kulturne tradicije.

"To konkretno znači da će nedjeljom moći raditi primjerice kiosci s novinama, benzinske crpke, cvjećarnice ili prodavaonice svijeća", kaže Culi.

Napomenula je da Vlada ne priprema zakon o radnom vremenu ili zakon o zabrani rada nedjeljom, nego novi zakon o trgovini gdje će jedno poglavlje regulirati radno vrijeme trgovina.

Još se usuglašavaju pojedina poglavlja novog zakona, ali njegova je izrada u završnoj fazi i do kraja ove godine bit će u Vladinoj proceduri, najavila je.

Novi zakon o trgovini trebao bi u cijelosti urediti područje trgovačke djelatnosti s obzirom da u postojećem zakonu iz 1996. godine, unatoč brojnim izmjenama i dopunama, postoji niz nedostataka i nedorečenosti.

Zabranu rada trgovina nedjeljom traže sindikati i Katolička crkva, a prije dvije godine za tu je inicijativu prikupljeno 300.000 potpisa. Tada je donesen i zakon kojim se ograničavao rad trgovina nedjeljom, no Ustavni sud ukinuo ga je u travnju 2004.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙