FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Koštunica saslušao probleme hrvatskih Srba

ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Međudržavna suradnja važna je zarješavanje popisa ratnih zločinaca koji treba pročistiti kažnjavanjemkrivaca i brisanjem imena nedužnih s tog popisa, rečeno je u srijedu uZagrebu na sastanku srbijanskog premijera Vojislava Koštunice spredstavnicima srpske manjine.
ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Međudržavna suradnja važna je za rješavanje popisa ratnih zločinaca koji treba pročistiti kažnjavanjem krivaca i brisanjem imena nedužnih s tog popisa, rečeno je u srijedu u Zagrebu na sastanku srbijanskog premijera Vojislava Koštunice s predstavnicima srpske manjine.

Za prvog službenog posjeta Hrvatskoj, koji je ocijenio "povijesnim", srbijanski premijer je predstavnike srpske manjine i članove Srpskog kulturnog društva Prosvjeta izvijestio o sadržaju razgovora vođenih ranije u srijedu s hrvatskim kolegom Ivom Sanaderom.

"Izuzetno je osjetljivo" pitanje optužnica, rekao je Koštunica o popisu ratnih zločinaca i ocijenio da ga valja rješavati postupno, kroz češće susrete ministara pravosuđa Srbije i Hrvatske. On je dodao da je u premijeru Sanaderu našao sugovornika spremnog na suradnju.

Koštunica je to kazao odgovarajući na zamolbu saborskog zastupnika i predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vojislava Stanimirovića da vlasti u Beogradu pomognu riješiti pitanje optuženih za ratne zločine tako što će sudovi procesuirati i kazniti zločince s popisa od oko 900 ljudi, a nedužne osloboditi krivnje.

Problem povratka je prioritetno pitanje i važno je da matična država, Srbija, bude izvor "snaženja" srpske zajednice u Hrvatskoj, rekao je saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac.

Pupovac je iznio i prijedlog da se novac koji Srbija izdvaja za pomoć izbjeglicama iz Hrvatske, od kojih se mnogi u deset proteklih godina nisu uspjeli integrirati u Srbiji, prenamijeni za poticanje njihova povratka u Hrvatsku.

Gospodarski nepovoljna situacija u područjima povratka bila je općenito važna tema sastanka na koji su se u velikom broju odazvali načelnici općina koji su ukazivali na problem neriješene egzistencije.

Kuće su obnovljene i stiže pomoć hrvatske države i Europske unije, no nepostojanje radnih mjesta čini katkad nemogućom misijom osigurati egzistenciju i perspektivu u nerazvijenim i devastiranim općinama, rečeno je na sastanku.

Pomoć srbijanskoga gospodarskog sektora bila bi stoga dobrodošla, rečeno je na sastanku. Premijer Koštunica u Zagrebu je doputovao u pratnji gospodarskog izaslanstva.

Pupovac je iznio i ocjenu da je "sasvim sazrio" trenutak da Srbija, koja danas ima dobre odnose s Hrvatskom, kao matična država preuzme funkciju koju su dosad, za pitanja srpske zajednice, rješavale međunarodne institucije kao što su OESS, UNHCR ili UN.

Državni tajnik za visoko obrazovanje u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Slobodan Uzelac zauzeo se za zajednički nastup Srbije i Hrvatske pred predpristupnim fondovima Europske unije. To bi omogućilo bolje iskorištavanje sredstava za razvojne projekte, poput obilježavanja 150. godišnjice rođenja Nikole Tesle na kojemu rade dvije države.

Na sastanku je iznesen i prijedlog da se odmarališta u vlasništvu Srbije u Hrvatskoj namijene za dodatnu nastavu u korist srpske djece u Hrvatskoj.

Predstavnik Hrvata u Srbiji Josip Pekanović, koji je doputovao u izaslanstvu premijera Koštunice, kazao je da su Hrvati u Srbiji spremni na suradnju i dogovoren je skorašnji posjet hrvatskih Srba Nacionalnom vijeću Hrvata u Srbiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙