FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HGK, HUP: Srpske investicije dobrodošle u Hrvatsku

ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Srpske investicije dobrodošle su uHrvatsku, kao i sve druge investicije koje otvaraju nova radna mjestai nude nove tehnologije, kazao je predsjednik Hrvatske gospodarskekomore (HGK) Nadan Vidošević na današnjem poslovnom susretu hrvatskihi sprskih gospodarstvenika, koje vodi ministar gospodarstva SrbijePredrag Bubalo.
ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Srpske investicije dobrodošle su u Hrvatsku, kao i sve druge investicije koje otvaraju nova radna mjesta i nude nove tehnologije, kazao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević na današnjem poslovnom susretu hrvatskih i sprskih gospodarstvenika, koje vodi ministar gospodarstva Srbije Predrag Bubalo.

U razgovorima s hrvatskim dužnosnicima, prenio je Vidošević, bilo je riječi o regionalnom povezivanju i jačanju kompanija iz obje zemlje, a srpski su gospodarstvenici upozorili i na prepreke prilikom investiranja u Hrvatsku, od kojih se administrativne riješavaju ali je teži osjećaj da nisu dobrodošli.

Ponovivši da su srpske kompanije spremne i žele investirati u Hrvatsku, ministar Bubalo je kazao da su Hrvatska i Srbija "prirodni partneri i imaju razloga za suradnju, povezivanje, proizvodnju te konkuriranje jednih drugima".

Smatra da će međusobna suradnja ojačati obje privrede, koje očekuje žestoka tržišna utakmica kad uđu u Europsku uniju.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Emil Tedeschi naglasio je da je razlog zašto su hrvatske tvrtke prije ušle na tržište Srbije i Crne Gore jednostavan - hrvatsko gospodarstvo je na višem stupnju razvoja.

Danas srpske kolege, kako je rekao, traže podršku i stvaranje pogodne klime da na isti način sada nastupe u Hrvatskoj. Stoga će poslovna zajednica u Hrvatskoj učiniti sve i podržati te napore. To će pak značiti plus za hrvatske kompanije i gospodarstvo u cijelosti, jer ne možemo očekivati da ćemo imati stalan rast i prosperitet te pozitivnu klimu za naše poslovanje u SiCG, ako to njihovi gospodarstvenici nemaju u Hrvatskoj, napomenuo je Tedeschi.

Predsjednik Srpskog poslovnog kluba Danko Đunić mišljenja je kako prvenstveno treba prevladati negativne emocije, kojih je bilo, ali kojih je sve manje te da ne treba upasti u zamku i otići u neke neopravdane pozitivne emocije.

Drži da je najveći problem kod investiranja psihološki, no kako se to može i mora prevladati, što pokazuje i primjer hrvatskih investicija u SiCG.

"Prije nekoliko godina kada je Ivica Todorić dolazio u Srbiju kupiti Frikom, to je bilo nezamislivo, a danas on nema problema. Frikom uspješno radi, plaća porez, radnici primaju plaće, tržište je opskrbljeno, i sve je to najbolji dokaz da se radi o psihologiji", ustvrdio je.

"Treba se ponašati tržišno, investirati tamo gdje postoji interes, tržište i ekonomski odnosi moraju postajati s obje strane te će tada sve biti kako i treba biti u međusobnim ekonomskim odnosima", zaključio je Đunić.

Direktor tvrtke Metalac iz Gornjeg Milanovca Dragoljub Vukadinović ocijenio je da je današnji susret gospodarstvenika veliki korak za jedan novi početak. Nužno je razgovarati o preprekama koje se trebaju ukloniti da bi suradnja bila veća, posebice zato što dolaze veliki svjetski giganti i samo udruženi možemo odbraniti poziciju u regiji.

Vukadinović vjeruje da bi do veljače iduće godine njegova tvrtka, sa zagrebačkom tvrtkom Promona mark, trebala završiti pregovore o izgradnji zajedničkog skladišta te zajedničke prodaje.

U izaslanstvu srpskih gospodarstvenika bili su čelni ljudi desetak tvrtki - Delta Holdinga, Apatinske pivare, Hemofarm koncerna, Knjaz Miloša, tvrtke Toza Marković itd., a s hrvatske predstavnici Vindije, Podravke, Agrokora, Nexe grupe itd.

(Hina) xtp ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙