FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen Hendal - Liderov indeks poslovnog optimizma

ZAGREB, 3. studenog 2005. (Hina) - Indeks poslovnog optimizma HLIPOkojim će se mjesečno pratiti poslovni optimizam i ocjena stanja ugospodarstvu, bazirat će se na procjeni 400 gospodarstvenika, rečenoje na današnjem predstavljanju tog indeksa.
ZAGREB, 3. studenog 2005. (Hina) - Indeks poslovnog optimizma HLIPO kojim će se mjesečno pratiti poslovni optimizam i ocjena stanja u gospodarstvu, bazirat će se na procjeni 400 gospodarstvenika, rečeno je na današnjem predstavljanju tog indeksa.

Indeks poslovnog optimizma HLIPO je zajednički projekt izdavačke kuće Lider press, istraživačke agencije Hendal i Ekonomskog instituta Zagreb.

Premda je za pouzdanost indeksa potrebno znatno više mjerenja nego ih je načinjeno dosad, danas su predstavljeni njegovi prvi rezultati, prema kojima je indeks HLIPO u listopadu u odnosu na prvo mjerenje u lipnju veći za 7 indeksnih poena i za prošli mjesec iznosi 107.

Pritom vrijednost koja opisuje poslovna očekivanja ima vrijednost 115, a vrijednost ocjene stanja 100, što znači da su optimizam gospodarstvenika izraženiji od njihove procjene trenutne ekonomske situacije.

Optimizam je najveći u industrijskoj proizvodnji, a slijede graditeljstvo te promet i usluge, dok je u turizmu i trgovini zamijećen njegov pad.

Smanjeni optimizam u trgovini i turizmu tumači se sezonalnim utjecajima, odnosno protekom turističke sezone.

HLIPO je načinjen po ugledu na njemački Indeks poslovne klime, u poslovnim krugovima poznati IFO indeks, a prilikom njegova izračunavanja uzimaju se u obzir procjene gospodarstvenika o trenutnom stanju ekonomske konjukture te njihove procjene za budućnost, izvijestila je direktorica Hendala Nevenka Hendrih.

U izračun HLIPO-a, dodala je, uključene su procjene 400 gospodarstvenika iz industrijske proizvodnje, graditeljstva, trgovine, turizma, te prijevoza i usluga.

Udio gospodarstvenika iz pojedinih gospodarskih grana u uzorku na osnovu kojega se izračunava indeks ovisi o broju subjekata u toj gospodarskoj grani, kao i o udjelu grane u bruto domaćem proizvodu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙