FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski gospodarstvenici posjetili Chicago

WASHINGTON/CHICAGO,15. studenoga(Hina) - Hrvatski gospodarstvenici,uglavnom predstavnici prehrambene industrije, razgovarali su u utoraku Chicagu o suradnji s američkim poslovnim ljudima.
WASHINGTON/CHICAGO,15. studenoga(Hina) - Hrvatski gospodarstvenici, uglavnom predstavnici prehrambene industrije, razgovarali su u utorak u Chicagu o suradnji s američkim poslovnim ljudima.

Predstavnici Podravke, Vindije, Koke, Improma, Konzuma kao i čakovečkog MTČ-a su u Mid American Clubu u Chicagu s zainteresiranim američkim partnerima razgovarali o mogućnostima prodaje hrvatskih proizvoda u Sjedinjenim Državama, kao i američkih u Hrvatskoj, rekla je za Hinu hrvatska generalna konzulica u Chicagu Zorica Matković.

Podravka, koja je već prisutna na američkom tržištu, želi proširiti svoju nazočnost dok Vindija i Koka s američkim partnerima razgovaraju o mogućoj distribuciji svojih proizvoda u Sjedinjenim Državama.

Konzum, jedna od najvećih hrvatskih trgovačkih tvrtki, razmatra mogućnost da svoj asortiman dopuni i američkim proizvodima.

Hrvatski gospodarstvenici su u Chicagu razgovarali s predstavnicima niza američkih tvrtki, uključujući Crescent Foods, BDG International, First National Partners te Trade Resources, koje su iskazale interes za suradnjom s hrvatskim prehrambenim i trgovačkim sektorom.

Gospodarstvenici iz Hrvatske su do sada uglavnom dolazili u Sjedinjene Države u pratnji hrvatskih političkih izaslanstava, a ovaj boravak u Chicagu bio je njihov prvi samostalni posjet području američkog srednjeg zapada, iznimno gospodarski jakoj regiji sa snažno razvijenom prehrambenom industrijom i trgovinom.

Izaslanstvo, koje u Chicagu boravi od 12. do 16. studenoga, u ponedjeljak je sudjelovalo na sajmu PLMA, najvećem američkom sajmu privatnih proizvodnih marki na kojem se predstavljaju proizvodne inovacije i novi proizvodni koncepti.

Gospodarstvenici su se u Hrvatskom kulturnom centru u Chicagu susreli i s članovima hrvatske zajednice i razgovarali o mogućnostima za njihova ulaganja u hrvatsku prehrambenu industriju.

Robna razmjena Hrvatske i SAD-a nije velika, ali pokazuje trend jačanja. Tako je 2000. godine hrvatski izvoz u SAD iznosio gotovo 90 milijuna dolara, a američki u Hrvatsku blizu 239 milijuna dolara.

U prvih devet mjeseci 2005. Hrvatska je izvezla robe u SAD u vrijednosti od 204 milijuna dolara, a uvoz je iznosio 291 milijun dolara, navela je hrvatskim i američkim gospodarstvenicima Andrea Grubišić iz Hrvatske gospodarske komore.

Hrvatska u Ameriku najviše izvozi nakit i dijelove za nakit, kontrolne mehanizme, antibiotike i pištolje dok iz SAD-a uvozi radare, računala, lijekove i automobile.

Sjedinjene Države su značajan investicijski partner Hrvatske i po izravnim ulaganjima u hrvatsko gospodarstvo te su na trećem mjestu iza Austrije i Njemačke. Od ukupno skoro 12 milijardi dolara izravnih ulaganja u Hrvatsku od 1993. do 2005. udio SAD-a je oko 12 posto.

Posjet hrvatskog gospodarskog izaslanstva organizirali su World Trade Center iz Chicaga i Zagreba te hrvatski Generalni konzulat u Chicagu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙