FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kazalište "Komedija" 26. studenoga obilježit će 55 godina rada

ZAGREB, 23. studenoga 2005. (Hina) - Svečanim programom "Noć mjuzikla",26. studenoga, u Dvorani Vatroslava Lisinskog bit će proslavljen 55.rođendan zagrebačkoga gradskog kazališta "Komedija".
ZAGREB, 23. studenoga 2005. (Hina) - Svečanim programom "Noć mjuzikla", 26. studenoga, u Dvorani Vatroslava Lisinskog bit će proslavljen 55. rođendan zagrebačkoga gradskog kazališta "Komedija".

"Noć mjuzikla" bit će presijek posljednjih pet godina Komedijina rada, a posjetitelji će imati priliku vidjeti ulomke iz osam mjuzikla.

Od kada je 29. studenoga 1950. Komedija otvorila svoja vrata kolažem skečeva "Vedri Kerempuhov program" do danas, to je kazalište ostvarilo prepoznatljiv repertoar čak i izvan granica Hrvatske, izjavio je Niko Pavlović, koji je posljednjih 17 godina na čelu te ustanove.

Prvi dramski tekst na Komedijinoj pozornici bio je Nušićev "Dr" 2. prosinca 1950., a prva glazbena predstava opereta "Zemlja smiješka" Franza Lehara izvedena je dvadesetak dana kasnije.

Tijekom 55 godina odigrano je 320 naslova, a Komedijin ansambl odigrao je 13.655 predstava, koje je vidjelo više od 6,5 milijuna gledatelja.

Samo u posljednjih 17 godina napravljeno je devedesetak produkcija, rekao je Pavlović. On se sjeća publike koja je stajala u redovima za ulaznice sve do katedrale i cvijeća koje je, nakon premijere, pokrivalo cijelu pozornicu.

Povijest kazališta Komedija pokazala je velik interes publike za glazbeni program. Opereti koja je 60-ih bila na zalasku, novi je zamah dao mjuzikl, koji je trajao godinama. "Kneginjom čardaša" opereta je definitivno revitalizirana, naglasio je Pavlović.

Pokušavajući izdvojiti najzahtjevnije projekte, Pavlović je rekao kako su svi novi mjuzikli, zaključno s "Aidom", i tehnički i umjetnički iznimno zahtjevni.

Naše kazalište puno je kao šipak i kada bi bilo kapaciteta 1000 mjesta, umjesto 442, koliko ih ima, sva bi bila rasprodana, napomenuo je Pavlović. Dodao je kako Komedija ima daleko najveće prihode od ulaznica i zasigurno u svoj program ulaže više vlastitih prihoda od bilo kojeg drugog kazališta.

Govoreći o pitanju vlasništva nad zgradom, Pavlović je podsjetio kako postoje određene namjere Grada da zgradu Komedije vrati prvotnom vlasniku - Crkvi. Po njegovu mišljenju, Crkvi bi trebalo, umjesto zgrade, dati pravednu naknadu, a Komediju s njezinim repertoarom i na postojećoj adresi ostaviti Zagrebu i Zagrepčanima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙