FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Mesić smatra da je hrvatsko sudstvo zrelo za suđenja za ratne zločine

WASHINGTON,22. studeni(Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićsmatra da je hrvatsko sudstvo dovoljno nepristrano da može suditiratne zločine, unatoč stalnoj sumnji Europske unije, piše listInternational Herald Tribune.
WASHINGTON,22. studeni(Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić smatra da je hrvatsko sudstvo dovoljno nepristrano da može suditi ratne zločine, unatoč stalnoj sumnji Europske unije, piše list International Herald Tribune.

"Hrvatska može procesuirati ratne zločine i one koji su počinili zločine na hrvatskoj strani", rekao je Mesić u interviewu za IHT u Berlinu uz obljetnicu Daytonskog sporazuma.

Hrvatsko sudstvo u prošlosti je bilo "pristrano" protiv Srba, rekao je.

"Pristranost je sada isključena. Hrvatska provodi reformu sudstva", rekao je Mesić.

O Haškom sudu Mesić je rekao kako bi želio "da den Haag dovrši svoj rad".

Mesić je priznao kako je Hrvatska bila spora u suradnji s Haškim sudom, piše list.

IHT navodi da EU ima znatne sumnje u to da sudovi u Hrvatskoj mogu biti dovoljno nepristrani kako bi sudili ratne zločine i pritom navodi godišnje izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske u kojem se kaže da tek treba vidjeti sposobnost Hrvatske da primjereno procesuira slučajeve ratnih zločina preuzete od Haškog suda.

Komisija je ukazala da je hrvatsko pravosuđe većinom sudilo Srbima optuženima za ratne zločine i da je bilo nesklono suditi Hrvatima te da su mnogi slučajevi suđeni u odsutnosti i temeljeni na nepotkrijepljenim dokazima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙