FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MUP i Ministarstvo pravosuđa spremni za izručenje Hrvoja Petrača

ZAGREB, 22. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska policija još nemaslužbenih informacija o odluci grčkog Vrhovnog suda o izručenjuodbjeglog Hrvoja Petrača, no ako i kada do izručenja dođe policija ćepreuzeti Petrača i predati ga hrvatskom pravosuđu, izjavio je danasglasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.
ZAGREB, 22. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska policija još nema službenih informacija o odluci grčkog Vrhovnog suda o izručenju odbjeglog Hrvoja Petrača, no ako i kada do izručenja dođe policija će preuzeti Petrača i predati ga hrvatskom pravosuđu, izjavio je danas glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

"Kada se dovrši sva pravna procedura i kada se ministarstva pravosuđa dogovore o izručenju policija će osigurati prepratu Hrvoja Petrača i njegovu predaju zagrebačkom Županijskom sudu na kojem je nepravomoćno osuđen zbog sudjelovanje u otmici", izjavio je Hini Mehun.

Službenu informaciju od grčkih vlasti još nije dobilo ni hrvatsko Ministarstvo pravosuđa.

"Imamo samo usmenu informaciju, no odluka grčkog suda je očekivana jer je Ministarstvo pravosuđa poduzelo sve potrebne korake da do izručenja dođe", izjavila je ministrica Vesna Škare Ožbolt. Ona očekuje da će sudsku odluku o izručenju uskoro potpisati grčki ministar pravosuđa, nakon čega će se dogovoriti način i vrijeme izručenja.

Nakon odluke grčkog Vrhovnog suda Petrač više u toj zemlji nema pravo žalbe, a jedino mu je preostala mogućnost tužbe pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu koja ne odgađa izručenje. To je nakon odluke Vrhovnog suda odmah i najavio Petračev grčki odvjetnik Georges Alfantakis.

Jedan od odvjetnika iz Petračeva hrvatskog braniteljskog tima Marijan Pedišić smatra da do izručenja neće doći barem još dva mjeseca jer Petrač mora odslužiti petomjesečnu zatvorsku kaznu na koju je osuđen početkom rujna zbog ilegalnog ulaska u Grčku i posjedovanja krivotvorene putovnice.

Pedišić podsjeća da se uz to pred grčkim vlastima, odnosno Odjelom za strance Ministarstva pravosuđa nalazi i Petračev zahtjev za političkim azilom o kojemu još nije donesena odluka. Petrač u tom postupku tvrdi da je u Hrvatskoj žrtva političkih igara.

Hrvatske vlasti bogatog poslovnog čovjeka Petrača drže važnom karikom u mreži pomagača odbjeglog generala HV-a Ante Gotovine protiv kojeg je Haaški sud u srpnju 2001. podignuo optužnicu, tereteći ga za ratne zločine.

Hrvoje Petrač (50) uhićen je krajem kolovoza u grčkoj luci Igoumenitsa na temelju Interpolove tjeralice, a u bijegu je bio od otmice maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca u veljači 2004.. Hrvatska traži njegovo izručenje na osnovi presude Županijskog suda u Zagrebu kojom je zbog poticanja na otmicu sina Vladimira Zagorca nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙