FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čileanski sud odbio osloboditi Fujimorija

SANTIAGO, 15. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Čileanski prizivni sud uje utorak odbio prijedlog da oslobodi bivšeg peruanskog predsjednikaAlberta Fujimorija koji se tjedan dana nalazi u zatvoru u Čileu gdječeka zahtjev za izručenje Peruu.
SANTIAGO, 15. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Čileanski prizivni sud u je utorak odbio prijedlog da oslobodi bivšeg peruanskog predsjednika Alberta Fujimorija koji se tjedan dana nalazi u zatvoru u Čileu gdje čeka zahtjev za izručenje Peruu.

Osoba koja naizgled nema izravne veze s njegovim slučajem uputila je zahtjev da se Fujimori oslobodi tvrdeći da su prekršena njegova osnovna prava i da je nalog za uhićenje nezakonit.

Prijedlog je "jednoglasno odbijen na temelju toga što postoji nalog koji su izdale nadležne vlasti", rekao je novinarima Lamberto Cisternas, sudac prizivnog suda u Santiagu.

Fujimori, koji je u Peruu optužen za kršenja ljudskih prava i korupciju, živio je u Japanu kao bjegunac posljednjih pet godina, a iznenadno je došao u Čile 6. studenog i bio uhićen dan kasnije. Prije tjedan dana je čileanski Vrhovni sud odbio Fujimorijev priziv na uhićenje.

Fujimori se nadao iskoristiti Čile kao bazu za svoj politički povratak ali i stoga što je smatrao da će imati pravedan postupak od strane čileanskog sudstva koje je poznato kao jedno najneovisnijh u regiji.

Fujimori se planira kandidrati za predsjednika Perua iduće godine premda mu je peruanski kongres zabranio obnašanje političkih dužnosti zbog navedenih optužnica.

Očekuje se da će Peru službeno zatražiti njegovo izručenje sljedećih tjedana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙