FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNS traži naknadu putnih troškova za kronične bolesnike

ZAGREB, 22. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska narodna stranka -liberalni demokrati u Saboru će tražiti da pravo na naknadu putnihtroškova u u okviru Zakona o zdravstvenom osiguranju dobiju i kroničnibolesnici koji putuju manje od 100 kilometara do ugovorne zdravstveneustanove, priopćeno je danas iz HNS-a.
ZAGREB, 22. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati u Saboru će tražiti da pravo na naknadu putnih troškova u u okviru Zakona o zdravstvenom osiguranju dobiju i kronični bolesnici koji putuju manje od 100 kilometara do ugovorne zdravstvene ustanove, priopćeno je danas iz HNS-a.

Ovogodišnjim je izmjenama Zakona određeno da to pravo imaju samo oni bolesnici koji do ugovorne zdravstvene ustanove putuju dalje od 100 kilometara.

HNS upozorava da ta zakonska odredba izravno pogađa stanovnike otoka, brdsko-planinskog područja i područja od posebne državne skrbi čije je stanovništvo zbog slabe prometne povezanosti ograničeno u ostvarenju svojih prava.

Još su teže pogođeni teško bolesni građani koji nekoliko puta tjedno ili čak svakodnevno putuju do zdravstvenih ustanova, a plaćanje prijevoza predstavlja im velik trošak, upozorava HNS.

HNS je, želeći na malom uzorku saznati mišljenje birača o tom pitanju, proveo na Cresu i u Senju potpisivanje peticije te je samo u jednom danu prikupio više od tri tisuće potpisa građana koji smatraju da pravo na naknadu troškova moraju imati i bolesnici koji na liječenje, gotovo svakodnevno, putuju manje od sto kilometara.

U HNS-u napominju da je potrebna jasna nacionalna strategija razvoja zdravstva, a ne prijenos troškova na građane i to na način koji najviše pogađa one najsiromašnije i najugroženije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙