FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel se zalaže za izgradnju centra s dokumentima o 14 milijuna prognanih Nijemaca

BERLIN , 17. studenog 2005. (Hina/AFP) - Buduća njemačka kancelarkaAngela Merkel u četvrtak se u Berlinu zauzela za izgradnju centra sdokumentima o 14 milijuna Nijemaca prognanih iz istočne Europe nakonzavršetka Drugog svjetskog rata, što su odmah oštro kritiziraliPoljaci.
BERLIN , 17. studenog 2005. (Hina/AFP) - Buduća njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak se u Berlinu zauzela za izgradnju centra s dokumentima o 14 milijuna Nijemaca prognanih iz istočne Europe nakon završetka Drugog svjetskog rata, što su odmah oštro kritizirali Poljaci.

Objasnila je kako joj je želja da se "izgradi centar u znak sjećanja na sve protjerane, kako bi se ispravila nepravda koja im je tada počinjena". "Nećemo se moći boriti protiv ozbiljnih problema koji su pred nama, ako ne budemo imali jasnu sliku o vlastitoj povijesti", smatra buduća kancelarka.

Podsjetila je da ugovor o "velikoj koaliciji" potpisan u petak između socijal-demokrata i konzervativnih snaga uvjetuje potrebu povijesnog i društvenog promišljanja o prisilnom razmještaju stanovništva, njihovim prisilnim odlascima i bijegu te progonima."

"Želimo dati jasan signal Berlinu" i pokušati ispraviti nepravdu, "u suradnji s europskom mrežom 'Sjećanje i solidarnost', kojoj pripadaju Poljska, Mađarska i Slovačka", objasnila je. "Jasno želim istaknuti da ovdje nije riječ o relativiziranju povijesti, niti bilo kakvom umanjivanju zločina" za koje su odgovorni Nijemci. "Jednostavno moramo priznati vlastitu odgovornost, ali i jasno upozoriti na ono što je uistinu bilo nepravedno", rekla je Merkel.

Njemačka udruga prognanih danas ima 2,5 milijuna članova. Od 1944., s približavanjem završetka Drugog svjetskog rata i pred sovjetskom vojskom, stanovnici gradova i sela u područjima istočne Pruske, Šleske, Mađarske, Rumunjske te ona u kojima su živjeli sudetski Nijemci, morali su prisilno napustiti, te pronaći utočište na današnjem njemačkom teritoriju. U SSSR deportirano je milijun Nijemaca, a tijekom egzodusa umrlo ih je 1,4 milijuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙