FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin: Postignut dogovor o stvaranju "velike koalicije"

BERLIN, 11. studenoga 2005. (Hina) - Demokršćanska unija CDU/CSU iSocijal-demokratska stranka Njemačke (SPD) uspješno su u petakposlijepodne u Berlinu okončale koalicijske pregovore čime je otvorenput za stvaranje druge tzv. velike koalicije u njemačkoj poslijeratnojpovijesti.
BERLIN, 11. studenoga 2005. (Hina) - Demokršćanska unija CDU/CSU i Socijal-demokratska stranka Njemačke (SPD) uspješno su u petak poslijepodne u Berlinu okončale koalicijske pregovore čime je otvoren put za stvaranje druge tzv. velike koalicije u njemačkoj poslijeratnoj povijesti.

"Ugovor na temelju kojeg će biti formirana druga velika koalicija na saveznoj razini u njemačkoj povijesti je dovršen", izjavila je buduća kancelarka Angela Merkel (Kršćansko demokratska unija- CDU). Ona je izjavila da predstoji stvaranje vlade koja će nastaviti reformske procese u zemlji i koja je zamišljena kao projekt za cjelokupno izborno razdoblje.

Predsjednik SPD-a Franz Muntefernig izjavio je da je zadovoljan uspješnim okončanjem koalicijskih pregovora.

"Mi smo svjesni da je ugovor kompromis ali on je u ovom trenutku najbolje što se zemlji može dogoditi", izjavio je Muentefering. On je izrazio nadu da će stranačka baza prihvatiti ugovor.

Glavne točke koalicijskog ugovora usmjerene su na konsolidaciju državnih financija i oživljavanje gospodarstva. Tako će porez na dodanu vrijednost biti podignut sa sadašnjih 16 na 19 posto. Istodobno bi trebao biti uveden tzv. porez za bogate za osobe koje zarađuju više od 250 000 eura godišnje. U planu je i podizanje granične dobi za odlazak u mirovinu s 65 na 67 godina a najavljeno je i ukidanje brojnih poreznih olakšica.

Koalicijski ugovor bit će službeno predstavljen i subotu a stupit će na snagu tek ako ga stranačke baze na kongresima početkom sljedećeg tjedna i odobre.

Koalicijski ugovor bi trebao biti potpisan 18. studenoga a kancelarka bi trebala biti izabrana 22.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙