FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NHS protiv uvođenja jedne porezne stope

ZAGREB, 17. studenog 2005. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) usprotivili su se danas mogućnosti uvođenja jedne porezne stope uHrvatskoj, tzv. flat tax, što je kao ideju o kojoj treba razmisliti najučerašnjem savjetovanju ekonomista u Opatiji iznio premijer IvoSanader.
ZAGREB, 17. studenog 2005. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) usprotivili su se danas mogućnosti uvođenja jedne porezne stope u Hrvatskoj, tzv. flat tax, što je kao ideju o kojoj treba razmisliti na jučerašnjem savjetovanju ekonomista u Opatiji iznio premijer Ivo Sanader.

NHS u otvorenom pismu poručuje Sanaderu da flat tax nije prihvatljiv jer bi dodatno potaknuo raslojavanje hrvatskih građana na bogate i siromašne, bez obzira na iskustva drugih tranzicijskih zemalja koje su s jednom poreznom stopom uspjele privući dodatna strana i domaća ulaganja.

"U našem narodu postoji poslovica: 'Ne treba masnoj guski vrat mazat', a u ovoj smo zemlji već previše često 'masnim guskama mazali vratove', dok je sve veći dio građana tonuo u siromaštvo", kaže se u pismu.

Vlada ne može služiti ponajprije interesima povlaštenih i bogatih, niti smije težiti uređenju Hrvatske kao krajnje liberalne države koja se "prostire" pred gospodarima kapitala, upozorava NHS.

Vladin cilj ne smije biti da Hrvatska uđe u EU kao zemlja u kojoj se jeftino posluje i ostvaruju visoke zarade, a radnici nemaju visoke plaće i prava, već ih se lako zapošljava, a još lakše otpušta.

NHS također osuđuje Sanaderovu najavu o mogućem prijelazu na metodologiju Međunarodne organizacije rada kojom se izražava nezaposlenost jer to, osim brojčano i u postocima uljepšane slike, neće smanjiti stvarni broj nezaposlenih.

Isto je i s uključivanjem sive ekonomije u BDP i turizma u izvoz, jer i to može poboljšati brojke, ali neće izvući hrvatsko gospodarstvo iz gliba.

NHS također upozorava da nije u duhu socijalnog dijaloga što je Vlada i ove godine u saborsku proceduru uputila prijedlog državnog proračuna bez prethodnih konzultacija sa socijalnim partnerima.

Rasprava o proračunu na Gospodarsko-socijalnom vijeću predviđa se tek pred sam početak saborske rasprave, pa je jasno koliko će zanemariv biti utjecaj socijalnih partnera pri donošenju proračuna i za 2006. godinu, kaže se u pismu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙