FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Potpora Janšinoj vladi pala na ispod 50 posto - ankete

LJUBLJANA,22. studenoga(Hina) - Potpora birača slovenskoj vladi ipremijeru Janezu Janši pala je u ovom mjesecu na ispod 50 posto,pokazalo je nekoliko zadnjih dana objavljenih anketa.
LJUBLJANA,22. studenoga(Hina) - Potpora birača slovenskoj vladi i premijeru Janezu Janši pala je u ovom mjesecu na ispod 50 posto, pokazalo je nekoliko zadnjih dana objavljenih anketa.

Prema telefonskom istraživanju koje je objavio ljubljanski dnevni list Dnevnik, a u koje je prošlog tjedna bio uključen reprezentativni uzorak od 700 birača, potpora vladi desnog centra pala je ovog mjeseca prvi put ispod 50 posto. Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) i dalje je vodeća po popularnosti sa 20,3 postotnom potporom, ali su joj se sada opet približili oporbeni liberalni-demokrati (LDS) sa 18,9 posto.

Prema ovih dana objavljenom istraživanju Politbarometar ljubljanskog Fakulteta političkih znanosti u studenom se postotak birača koji ne podržavaju vladu povećao za tri posto u odnosu na prethodni mjesec, pa vladu izričito podupire 46 posto birača, dok je 43 posto izričito ne podržava.

Slovenski mediji pad popularnosti vlade koja će uskoro obilježiti godišnjicu svoga djelovanja povezuju s najavljenim paketom ekonomskih i socijalnih reformi, koji je naišao na miješani odaziv javnosti i veliko protivljenje sindikata. Sindikati su za subotu najavili velike javne prosvjede jer kažu da je riječ o neoliberalnim mjerama čiji je uspjeh dvojben, a koje će povećati socijalne razlike i smanjiti prava zaposlenih.

U istraživanju ljubljanskog "Dnevnika" 65,1 posto birača nije isključilo da bi i u Sloveniji moglo doći do nezadovoljstva koje je u nasilnim demonstracijama nedavno pogodilo gradove u Francuskoj. Petina smatra da bi društveno nezadovoljstvo mogli pokazati imigranti, odnosno neslovenci, a ostali drže da veći učinak na nezadovoljstvo dijela populacije imaju socijalne prilike i da su useljenici iz ostalih republika s prostora bivše Jugoslavije dobro integrirani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙