FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšek o kosovskoj polemici: Predsjedniku se ne može zabraniti da govori

LJUBLJANA,17. studenoga(Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšekocijenio je, u razgovoru za TV Slovenija, da je sadašnje stanje naKosovu opasnije od uvjetnog priznanja njegove neovisnosti uzautonomiju za kosovske Srbe, što je dio plana koji je predložiomeđunarodnoj zajednici, naišavši pritom na kritike slovenske vlade da"solira" u vanjskoj politici.
LJUBLJANA,17. studenoga(Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek ocijenio je, u razgovoru za TV Slovenija, da je sadašnje stanje na Kosovu opasnije od uvjetnog priznanja njegove neovisnosti uz autonomiju za kosovske Srbe, što je dio plana koji je predložio međunarodnoj zajednici, naišavši pritom na kritike slovenske vlade da "solira" u vanjskoj politici.

"Rješenje koje predlažem djelovalo bi na smirivanje, a ne na rast međuetničkih napetosti. Mislim da je sadašnje stanje opasno. Ako ne dođe do promjena, mnogo je više mogućnosti da će i dalje dolaziti do etničkih sukoba i napetosti, a to će na Kosovu ići na štetu srpske manjine koja tamo još živi", rekao je Drnovšek u razgovoru koji je u četvrtak kasno navečer emitirala TV Slovenija.

U vezi s tvrdnjama ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela da njegov prijedlog o statusu za Kosovo nije bio usklađen s vladom i da je potrebno prihvatiti uredbu kojom će se koordinirati vanjskopolitički nastupi, Drnovšek je rekao da se "predsjedniku države ne može samo tako reći da ne govori ili da ne smije iznositi svoje mišljenje" te da se "to ne može niti uredbom".

Drnovšek se nije složio ni s mišljenjem bivšeg predsjednika Milana Kučana, koji je u srijedu za austrijsku tiskovnu agenciju APA rekao da bi moguća nezavisnost Kosova mogla izazvati međuetničke konflikte na Balkanu koji je, kako se izrazio Kučan, "vulkan s više kratera", pa pokušaj da se zatvori jedan može izazvati erupciju drugoga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙