FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Slučaj Lora": svjedočili rezervisti JNA iz BiH; verbalni izgred u sudnici

SPLIT, 21. studenoga 2005.(Hina) - Pred Županijskim sudom u Splitudanas su svoje iskaze u "slučaju Lora" dali Jelenko Kovačević iMilorad Oro, bivši pripadnici rezervnog sastava JNA iz Trebinja,zarobljeni na ratištu kod Mostara i dovedeni u Vojno-istražni centarLoru u Splitu 1992.
SPLIT, 21. studenoga 2005.(Hina) - Pred Županijskim sudom u Splitu danas su svoje iskaze u "slučaju Lora" dali Jelenko Kovačević i Milorad Oro, bivši pripadnici rezervnog sastava JNA iz Trebinja, zarobljeni na ratištu kod Mostara i dovedeni u Vojno-istražni centar Loru u Splitu 1992.

Svjedok Kovačević izjavio je kako je u Lori bio od 15. svibnja do 31. listopada te da je doživio strašna mučenja "za koja ne može vjerovati da su djelo ljudskog uma". Od posljedica zlostavljanja u Lori, kako je rekao, 70-postotni je invalid.

Kovačević nema izravnih saznanja o zlostavljanju civila u Lori, o kojima je čuo od drugih zatvorenika.

Svjedok je prepoznao svu četvoricu nazočnih optuženika. Za Antu Gudića rekao je da mu je gasio cigarete na ruci te je pokazao ožiljak zapitavši ga "čiji je ovo ručni rad", na što je Gudić odgovorio da ne zna te je uložio prigovor na svjedokov iskaz.

Zamjenika zapovjednika vojnog zatvora optuženog Tonća Vrkića "pamti po dobru i po zlu", rekao je Kovačević, objasnivši kako mu je često davao cigarete, ali je znao udariti i njega i druge zarobljenike. Potvrdio je kako su u Loru dolazili predstavnici Međunarodnoga crvenog križa, no, kako je izjavio, zatvorenici im se nisu žalili na odnos prema njima "jer su se bojali osvete čuvara", već su lagali kako su ozljede na njima posljedice padova s kreveta.

Na ozljede se nije požalio ni za zamjene u Zelenici, no, po njegovim riječima, pregledan je na VMA u Beogradu i o tome postoji dokumentacija.

Kad je na zahtjev obrane rekao da je o događajima u Lori prvi put govorio tek prije dvije godine i to predsjedniku Dalmatinskog komiteta za ljudska prava Tonču Majiću, koji je bio nazočan u sudnici, te mu je on dogovorio i intervju "Globusu", jedna je osoba u publici ogorčena Kovačevićevim svjedočenjem uzviknula: "To je sramota." Predsjednica Sudskog vijeća Spomenka Tonković udaljila ju je iz sudnice, na što je pri izlasku uputio uvredljive riječi Majiću.

Na upit obrane zašto nije prije o tome govorio ili podnio kakve prijave, svjedok je rekao da nije imao komu niti ga je tko o tome pitao do Majićeva dolaska u Trebinje koji je od njega uzeo izjavu, naknadno ovjerenu, koja je poslana splitskom sudu.

Svjedok Milorad Oro u Lori je bio 20-ak dana u svibnju. O zlostavljanjima civila, također, nema spoznaja, pa su se branitelji optuženih usprotivili daljnjem ispitivanju svjedoka jer zlostavljanja koja je on navodno proživio kao ratni zarobljenik nemaju veze s postupkom koji se vodi za ratni zločin nad civilima.

Sudsko je vijeće prihvatilo prigovor te ispitalo svjedoka o okolnostima koje su mu poznate.

Poziv svjedoku Lazaru Pribišiću sudu se vratio neuručen s naznakom da on sada živi u Crnoj Gori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙