FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slučaj Lora: svjedočio bivši pilot Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva

SPLIT,26. listopada 2005.(Hina) - U nastavku suđenja za ratni zločin uVojno - istražnom centru Lori 1992. godine u Splitu, svjedočili suDragomir Miljković, koji je kao civil osumnjičen za terorističkudjelatnost doveden u zatvor, i pilot ratnog zrakoplovstva bivše JNAGoran Pantić, zarobljen nakon što je njegov zrakoplov oboren kodČapljine.
SPLIT,26. listopada 2005.(Hina) - U nastavku suđenja za ratni zločin u Vojno - istražnom centru Lori 1992. godine u Splitu, svjedočili su Dragomir Miljković, koji je kao civil osumnjičen za terorističku djelatnost doveden u zatvor, i pilot ratnog zrakoplovstva bivše JNA Goran Pantić, zarobljen nakon što je njegov zrakoplov oboren kod Čapljine.

Obojica su državljani Srbije i Crne Gore.

Svjedok Pantić izjavio je da je oboren za vrijeme vojnog djelovanja kod Čapljine 25. travnja 1992. godine, nakon čega je doveden u Loru gdje je bio do 12. kolovoza kada je odvezen na razmjenu u Kerestinec. Naveo je da je svakodnevno premlaćivan i mučen na razne načine, posebno nakon premještanja u tzv. blok C gdje bi ga vezivali za radijator i tukli policijskim i bejzbol palicama.

Na upit prepoznaje li nekog od optuženika Pantić se okrenuo i prstom upro u Antu Gudića, Anđelka Botića i Tonća Vrkića, navodeći njihova imena. Kazao je da je Vrkić bio nešto blaži prema njemu, a da je najokrutnije postupao zapovjednik zatvora Tomislav Duić, kojemu se sudi u odsutnosti.

"Duić je bio opasan i zloćudan", ustvrdio je Pantić.

Svjedočio je i kako je iz svoje ćelije vidio kako Kneževića, koji je ranjen pri pokušaj bijega, zatvorski čuvari tuku nakon što su ga doveli u zatvorski krug. Najprije je čuo udarce i glasove, među kojima je prepoznao Emilija Bungura, optuženika koji je također u bijegu, da bi se potom popeo i kroz prozor promatrao kako Bungur, Gudić i Botić tuku Kneževića.

Svjedok, međutim, nije mogao sa sigurnošću odgovoriti na upite obrane i predsjednice sudskog vijeća Spomenke Tonković gdje se točno nalazila ćelija iz koje je gledao kako tuku ranjenog Kneževića.

Dragomir Miljković u Lori je bio zatvoren u kolovozu 1992. godine. Opisujući zlostavljanja kojima je bio izložen tijekom pet dana koliko je bio tamo, rekao je da je doveden pod optužbom za pripremanje terorističkih akcija protiv Hrvatske, "premda je bio samo obični zaposlenik jednog splitskog restorana".

Miljković je ustvrdio da je u "logor Lora", doveden jer su Vojni policajci htjeli zauzeti njegov stan lažno ga optuživši da skriva bombu i priprema terorističko djelovanje.

Bio je, kaže, mučen na najokrutnije načine, premlaćivanjem, spajanjem na struju, gaženjem čizmama, a morao je lizati i pod.

Među optuženicima, međutim, nije prepoznao svoje mučitelje. "Ne, nikada ih u životu nisam vidio", rekao je Miljković.

O ubijenim civilima Nenadu Kneževiću i Gojku Buloviću čuo je od drugih zatvorenika, a osobno ih nije vidio. Rečeno mu je da je jedan od njih ubijen.

Dragomir Miljković pred splitskim je Vojnim sudom 19. srpnja 1993. godine, oslobođen optužbe za terorističku djelatnost i rušenje ustavnog poretka Republike Hrvatske, nakon čega je odselio u Srbiju.

Suđenje se nastavlja sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙