FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slučaj Lora: svjedočili svjedoci iz Srbije i Crne Gore

SPLIT, 24. listopada 2005.(Hina) - Suđenje osmorici bivših vojnihpolicajaca optuženih za ratni zločin nad civilima u Vojno-istražnomcentru Lori 1992. pred Županijskim sudom u Splitu nastavljeno jeispitivanjem dvojice od osam svjedoka iz Srbije i Crne Gore, bivšihzatvorenika Lore.
SPLIT, 24. listopada 2005.(Hina) - Suđenje osmorici bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin nad civilima u Vojno-istražnom centru Lori 1992. pred Županijskim sudom u Splitu nastavljeno je ispitivanjem dvojice od osam svjedoka iz Srbije i Crne Gore, bivših zatvorenika Lore.

Vojkan Živković, pripadnik bivšega 9. kninskog korpusa tadašnje JNA pod zapovjedništvom Ratka Mladića, koji je 1992. zarobljen na Miljevačkoj visoravni kod Drniša, u Lori je bio zatvoren od 3. do 10. ožujka 1992. Tamo je, po vlastitim riječima, "prošao torturu okrutna mučenja i zlostavljanja". Kazao je kako je bio zatočenik nekoliko vojnih zatvora u Hrvatskoj, ali da "nikada neće zaboraviti sedam dana pakla u Lori".

Kako je rekao, tamo su mu "sjeckali prste, spajali ga na struju i bušili žicom uši", a naveo je i da su ga jednom odveli izvan zatvora u neki podrum gdje ga je "četverogodišnje dijete izudaralo bejzbolskom palicom".

Svjedok Živković izjavio je da ga najviše tukao vojni policajac pod nadimkom Bokser, a na upit tužitelja prepoznaje li među optuženicima osobe koje su ga zlostavljale, pokazao je na Davora Banića. Rekao je da je to Bokser te da ga je tukao svaki dan "24 sata" i da mu je za to vrijeme pokazivao ožiljak na ruci vičući "vidi što ste mi učinili".

Predsjednica Sudskog vijeća Spomenka Tonković zatražila je od optuženika Davora Banića da pokaže obje ruke kako bi se utvrdilo postoji li ožiljak po kojem bi ga Živković mogao prepoznati. Članovi Vijeća, međutim, nisu mogli utvrditi "potječe li mali biljeg na Banićevoj lijevoj ruci od ozljeda ili je riječ o prirodnom izgledu kože", kazala je sutkinja Tonković.

Živković je prepoznao i optuženog Tonča Vrkića, bivšeg zamjenika zapovjednika zatvora u Lori, kazavši da ga je i on tukao, "ali ne tako kao Banić, nego manje-više u granicama normale".

Svjedok je na zahtjev branitelja optuženih potvrdio da je bio pripadnik 9. kninskog korpusa tadašnje JNA kojim je zapovijedao general Ratko Mladić te da je "zbog neprijateljske djelatnosti protiv RH" 1992. osuđen na 22 godine zatvora. Zatvorsku kaznu nije odslužio jer je zamijenjen ubrzo nakon vremena provedena u Lori.

Na upit obrane je li se žalio na izrečenu presudu, Živković je odgovorio da nije mogao, jer su mu u Lori "polomili prste".

Obrana je od Sudskog vijeća zatražila da se s obzirom na to da je bio pripadnik neprijateljske vojske, dakle ratni zarobljenik, a ne civil, te da je bio osuđen na dugotrajnu kaznu zatvora zbog neprijateljske djelatnosti, Živkovićevo svjedočenje proglasi nevjerodostojnim. Vijeće je pak utvrdilo kako Živković može svjedočiti.

Danas je svjedočio i bivši podoficir JNA Velibor Tomović koji je u Lori bio zatvoren od travnja do kolovoza 1992. Svjedočio je o zlostavljanjima zarobljenih rezervista iz Trebinja smještenih u tzv. bloku C zatvora u Lori, koje su, kako kaže, hrvatski vojni policajci, među ostalim, tjerali u pasju kućicu. Tomović je od drugih čuo da su pripadnika "Belih orlova", Milančeta, bacili kroz prozor "kako bi provjerili može li letjeti". I mene su, rekao je, svaki dan tukli i zlostavljali na razne načine.

Ni Tomović ni Živković nikad nisu čuli za Gojka Bulovića i Nenada Kneževića, dvojicu civila za čiju su smrt u lipnju 1992., uz ostalo, optuženi bivši vojni policajci.

Suđenje je danas održano u nazočnosti brojne publike, u kojoj je bilo i mnogo predstavnika nevladinih udruga, uz izvanredne mjere osiguranja.

Svjedoci su u sudsku zgradu dovedeni tunelom koji je povezuje sa zgradom Policijske uprave.

Ispitivanje svjedoka iz SiCG nastavlja se i sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙