FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U "Slučaju Lora" odazvao se jedan od triju pozvanih svjedoka

SPLIT,8. studenoga 2005.(Hina) - Današnjem nastavku postupka na Županijskom sudu u Splitu u tzv. slučaju Lora odazvao se samo jedan odtroje pozvanih svjedoka - bivši pomoćnik zapovjednika za operativneposlove i PD 72. bojne Vojne policije Mirko Ćorić.
SPLIT,8. studenoga 2005.(Hina) - Današnjem nastavku postupka na Županijskom sudu u Splitu u tzv. slučaju Lora odazvao se samo jedan od troje pozvanih svjedoka - bivši pomoćnik zapovjednika za operativne poslove i PD 72. bojne Vojne policije Mirko Ćorić.

Svjedok Ćorić potvrdio je svoje iskaze dane pred istražnim sucem i Sudskim vijećem na prvom suđenju 2002., kad je naveo da nema nikakvih spoznaja o zlostavljanjima u Vojno-istražnom centru Lori 1992. te da nije sudjelovao niti zna za privođenja civila u taj zatvor. "Ako je privođenja bilo, onda se to radilo po nalogu vojnog suda", dodao je.

U Lori, kako je rekao, nikada nije bio. Ćorić je veći dio razdoblja od ožujka do rujna 1992., kad su, po optužnici zlostavljani civili srpske nacionalnosti, od kojih su dva i ubijena, proveo na "južnom bojištu". No, rekao je, "da se u Lori nešto događalo, ja bih, s obzirom na dužnost koju sam obnašao, trebao znati".

Na "južnom bojištu" primao je izvješća o stanju u postrojbi, ali nikada o stanju u zatvoru, odgovorio je Ćorić na upit državnog odvjetnika kako to da je primao izvješća i da je trebao znati što se događalo u postrojbi, a ne zna za smrt dvojice zatvorenika Nenada Kneževića i Gojka Bulovića.

Na upit odvjetnice Ankice Luetić, braniteljice optuženog Emilija Bungura, da opiše kakve su odore imali vojni policajci te je li na njima bilo imena, budući da su takve izjave davali neki bivši zatvorenici u Lori, Ćorić je odgovorio da su to bile "obične vojne odore s bijelim opasačima i bez imena na njima".

Na upit je li mu poznat tko od optuženika, Ćorić je rekao kako prvooptuženog Tomislava Duića, negdašnjeg zapovjednika zatvora u Lori, poznaje kao junaka obrane Vukovara te da također nema saznanja da je on ikoga zlostavljao.

"Da Amerika uhvati bin Ladena, bi li ga dovela za svjedoka protiv vlastitih vojnika", upitao je svjedok, upozorivši Sudsko vijeće i državnog odvjetnika da imaju razumijevanja i suosjećanja za žrtve i za sve što se događalo u Domovinskom ratu.

Svjedočenju se danas nisu odazvali bivša supruga prvoptuženog Duića Tanja Belobrajdić, koja se ispričala zdravstvenim razlozima, i bivši vojni policajac Milorad Paić, kojemu se poziv vratio neuručen s naznakom da je upoznat o pošiljci.

Sudsko će Vijeće o ispitivanju tih i drugih svjedoka koji se još nisu odazvali odlučiti naknadno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙