FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće EU-a za početak pregovora s BiH o SSP-u

BRUXELLES, 7. studenog 2005. (Hina) - Ministri vanjskih poslova EU-asuglasili su se u ponedjeljak da Bosna i Hercegovina može započetipregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, a o datumupočetka pregovora odlučit će se naknadno.
BRUXELLES, 7. studenog 2005. (Hina) - Ministri vanjskih poslova EU-a suglasili su se u ponedjeljak da Bosna i Hercegovina može započeti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, a o datumu početka pregovora odlučit će se naknadno.

"Vijeće EU-a je izrazilo suglasnost sa zaključcima Europske komisije i pozvalo nadležna tijela Vijeća da pripreme smjernice za pregovore s ciljem da se pregovori otvore što je prije moguće", kaže se u zaključcima ministara vanjskih poslova.

Vijeće je posebice pozdravilo nedavni politički dogovor o reformi policijskih snaga u BiH te pozvalo da se on bez odgode počne primjenjivati. Također je upozorilo i na važnost donošenja i primjene zakona o radio-televiziiji.

Bosna i Hercegovina će biti posljednja od pet zemalja jugoistočne Europe obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja, koja će započeti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. U ponedjeljak je pregovore započela Srbija i Crna Gora, a Albanija pregovara još od prve polovice 2003. godine.

Hrvatska i Makedonija imaju potpisane sporazume, koji su stupili na snagu. Hrvatska je već započela pregovore o punopravnom članstvu, dok bi Makedonija uskoro trebala dobiti status kandidata za članstvo.

Vijeće EU-a također je imenovalo za svog posebnog izaslanika za pregovore o budućem statusu Kosova Austrijanca Stefana Lehnea, koji će raditi u ekipi Marttija Ahtisaarija, kojeg bi Vijeće sigurnosti UN-a uskoro trebalo imenovati svojim posebnim izaslanikom za Kosovo. Ahtisaari je u ponedjeljak sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙