FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mediji u BiH: Prvi dan pregovora u Washingtonu nije donio napredak

SARAJEVO,21. studenoga 2005.(Hina) - Prvi dan razgovora o mogućimustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini koji se vode u Washingtonunije donio nikakav ozbiljniji napredak, ocijenili su u ponedjeljakbosanskohercegovački dnevni listovi iznoseći pritom pretpostavku kakose ovakvo stanje može izmijeniti samo ako se američka strana jačeangažira u pregovorima.
SARAJEVO,21. studenoga 2005.(Hina) - Prvi dan razgovora o mogućim ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini koji se vode u Washingtonu nije donio nikakav ozbiljniji napredak, ocijenili su u ponedjeljak bosanskohercegovački dnevni listovi iznoseći pritom pretpostavku kako se ovakvo stanje može izmijeniti samo ako se američka strana jače angažira u pregovorima.

"Raste napetost u Washingtonu", naslov je pod kojim čitatelje o razgovorima izvješćuje "Dnevni avaz" čiji novinar navodi kako tijekom razgovora među političarima iz BiH nisu izostali ni povišeni tonovi.

Ovaj list ocjenjuje kako se koplja trenutačno lome uglavnom oko toga hoće li BiH imati jednog predsjednika ili će se zadržati sadašnje tročlano Predsjedništvo.

Radikalne promjene na ovom planu neprihvatljive su za političare iz Republike Srpske a jedini ustupak koji nude je predsjednik s dva dopredsjednika.

Pomaka nema ni u razgovorima o preustroju državnog Parlamenta, a Vijeće ministara, odnosno njegovo eventualno proširenje, još nije ni došlo na dnevni red, navodi "Avaz".

Predstavnici američkog Instituta za mir koji su neka vrsta posrednika pokušali su "omekšati" pregovaračke pozicije no bez većeg uspjeha pa se sada očekuje što će poduzeti američki državni podtajnik Nicholas Burns.

Izravni sudionici pregovora uglavnom su se suzdržali od komentiranja njihova dosadašnjeg tijeka uz iznimku predsjednika Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

On je za "Avaz" kazao kako je ipak načinjen "mali pomak" ilustrirajući to navodnom suglasnošću da Predsjedništvo BiH više ne odlučuje o državnom proračunu.

U izjavi za banjalučke "Nezavisne novine" Dodik je međutim otvoreno kritizirao člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića zbog njegovih pregovaračkih stajališta.

"Tihić je razgovore ponovno vratio na jednog predsjednika BiH za što ne postoji suglasnost većine", ustvrdio je Dodik.

Usto je optužio maje-više sve pregovarače koji dolaze iz Federacije BiH da pokušavaju "omalovažiti entitete" i oduzeti im bilo kakav značaj.

Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown u intervjuu "Nezavisnim" ponovio je kako međunarodna zajednica neće ništa nametati jer očekuje dogovor među domaćim političarima.

"Mi hoćemo pomoći... dat ćemo novac ali, na kraju krajeva, to je njihov sporazum", kazao je Ashdown.

U posebnom intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje "Večernjeg lista" Ashdown je također upozorio kako je za hrvatsku stranu loše to što njezini istaknuti predstavnici nisu željeli ići u Washington.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙