FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosovski Bošnjaci traže pomoć od BiH

PRIŠTINA,20.studenoga 2005.(Hina) - Predsjednik Demokratske strankeBošnjaka i dopredsjednik Skupštine Kosova Džezair Murati zatražio je unedjelju od Bosne i Hercegovine pomoć uoči početka pregovora o statusuKosova.
PRIŠTINA,20.studenoga 2005.(Hina) - Predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka i dopredsjednik Skupštine Kosova Džezair Murati zatražio je u nedjelju od Bosne i Hercegovine pomoć uoči početka pregovora o statusu Kosova.

"U situaciji kada nas zaboravlja međunarodna zajednica, suočeni smo sa nedopustivom nezainteresiranošču BiH za naše probleme i perspektivu opstanka i opstanka na Kosovu... a sada i za pregovore o budućem statusu Kosova", izjavio je Murati. Njegova je stranka članica

bošnjačke koalicije VAKAT u skupštini Kosova.

Murati je kazao kosovski Bošnjaci žele znati želi li BiH na bilo koji način biti uključena u pregovore, budući da Albanija maksimalno sudjeluje na strani albanske većine dok Srbija, po njegovim riječima, "koristi sva sredstva i ima veoma aktivnu političku diplomaciju kako bi zaustavila ove procese".

Politički predstavnik Bošnjaka Džezair Murati je najavio kako će službenim putem tražiti da Vijeća ministara BiH delegira osobe koje će biti zaduženo za podršku bošnjačkim predstavnicima Kosova u pregovorima.

Na Kosovu trenutno živi gotovo 60.000 Bošnjaka, najviše u opčinama Prizren i Dragaš. Nakon Albanaca i Srba, Bošnjaci su treća po veličini nacionalna zajednica na Kosovu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙