FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 20. studenog 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21 sat
ZAGREB, 20. studenog 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

BAGDAD - "Čelična zavjesa", zajednička operacija američke i iračke vojske u zapadnoj pokrajini Anbaru, koja je počela je 5. studenoga završila je u nedjelju, objavio je visoki dužnosnik iračkoga ministarstva obrane. Abdelaziz Mohammed, direktor vojnih operacija u tome ministarstvu, rekao je da su u toj operaciji poginula desetorica iračkih vojnika, a 57 ih je ranjeno. Ukupno je ubijeno 136 mogućih pobunjenika, 256 privedeno, a zaplijenjeno je 47 kutija s oružjem i 123 bombe. Podatak o ukupnom broju stradalih američkih vojnika još nije objavljen. Prema američkim vojnim priopćenjima, cilj operacije bio je iskorijeniti terorističku mrežu s područja uz granicu sa Sirijom i uz Eufrat.

PRIŠTINA - Predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka i dopredsjednik Skupštine Kosova Džezair Murati zatražio je u nedjelju od Bosne i Hercegovine pomoć uoči početka pregovora o statusu Kosova. "U situaciji kada nas zaboravlja međunarodna zajednica, suočeni smo sa nedopustivom nezainteresiranošču BiH za naše probleme i perspektivu opstanka i opstanka na Kosovu... a sada i za pregovore o budućem statusu Kosova", izjavio je Murati. Njegova je stranka članica bošnjačke koalicije VAKAT u skupštini Kosova.

TEL AVIV - Središnji odbor izraelske Laburističke stranke odlučio je u nedjelju da će stranka napustiti vladajuću koaliciju premijera Ariela Sharona, što otvara put održavanju prijevremenih izbora u zemlji. Središnji odbor Laburističke stranke je tako velikom većinom glasova odobrio zahtjev novog predsjednika stranke Amira Peretza. Novi predsjednik laburista Amir Peretz pobijedio je nedavno na stranačkim izborima upravo na platformi povlačenja iz koalicijske vlade, nastavka pregovora s Palestincima, povlačenja Izraelaca sa Zapadne obale i smanjenja javne potrošnje.

ATENA - Grčka i Rusija žele rješenje statusa Kosova u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a te načelima i vrijednostima Europske unije, navodi se u priopćenju grčkog ministarstva vanjskih poslova objavljenog u nedjelju. Naime, predstavnici grčkog i ruskog ministarstva vanjskih poslova održali su u Ateni sastanak posvećen Kosovu. "Dvije strane su dogovorile da rješenje o budućem statusu Kosova treba biti plod dijaloga uz sudjelovanje zainteresiranih strana, kao i zemalja regije, kako bi napori međunarodne zajednici postigli pozitivan razultat", navodi se u priopćenju.

TEHERAN - Iranski parlament usvojio je u nedjelju prijedlog zakona prema kojem bi Iran mogao prekinuti režim pojačane kontrole svojih nuklearnih aktivnosti i ponovno započeti obogaćivati uran, ako se problem oko njegovog nuklearnog programa nađe pred Vijećem sigurnosti UN. Zastupnici su s 183 od ukupno 197 mogućih glasova odobrili prijedlog, a sad ga još moraju potvrditi i druge zakonodavne instance da bi mogao stupiti na snagu. Parlament je to upozorenje uputio uoči najavljene nove rasprave o Iranu u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), predviđene sljedećeg tjedna.

BERLIN - Proslavom u palači pravosuđa u Nuernbergu, te razgovorima s preživjelim svjedocima, Njemačka je u nedjelju obilježila 60. obljetnicu početka procesa ratnim zločincima nacionalsocijalističkog režima. Tom je prilikom ukazano na potrebu da stalni Međunarodni kazneni sud (ICC) u Den Haagu priznaju sve zemlje svijeta. "Mi smo nažalost prilično udaljeni od toga", izjavio je na svečanosti koja je održana u dvorani u kojoj je prije 60. godina započeo proces, državni tajnik u ministarstvu pravosuđa Alfred Hartenbach. On je dodao da se "upravo neke od najmnogoljudnijih i najutjecajnih zemlja svijeta" protive ovoj instituciji. Predsjednik ICC-a, kanađanin Philippe Kirsch, ukazao je na važnost tih procesa i za današnje procesuiranje ratnih zločinaca. "Nuernberg je kamen temljeac međunarodnom pravu", zaključio je Kirsch.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙