FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Priština: negativne reakcije na beogradsku rezoluciju o Kosovu

reakcije na Kosovu jer se u tom dokumentuodbacuje mogućnost da Kosovo postane neovisna i samostalna država većse ustraje na teritorijalnom integritetu Srbije i Crne Gore.
Priština,16. studenoga 2005.(Hina) - Prijedlog rezolucije o Kosovu, koji je srbijanska vlada u utorak uputila parlamentu na usvajanje, izazvao je negativne reakcije na Kosovu jer se u tom dokumentu odbacuje mogućnost da Kosovo postane neovisna i samostalna država već se ustraje na teritorijalnom integritetu Srbije i Crne Gore.

Kosovski premijer Bajram Kosumi izjavio je da nijedna rezolucija Skupštine ili srbijanske vlade ne može utjecati na budućnost Kosova.

Predsjednik Demokratske partije Kosova (DPK), najjače oporbene stranke u kosovskom parlamentu, izjavio je da rezolucija srbijanske vlade predstavlja političku opciju koja je izazvala raspad bivše Jugoslavije.

"Pitanje Kosova je u prvom redu pitanje političke volje građana koji

tamo žive. Poslije NATO intervencije 1999. godine, i uspostave međunarodne administracije, Kosovo postalo međunarodno pitanje i problem tako da Vlada i Skupština Srbije nemaju mogućnosti utjecati na njegovu budućnost", izjavio je Thaqi u intervjuu za beogradsku agenciju Betu.

Thaqi je također rekao da je Kosovo spremno za početak pregovora o izgradnji države i da neće prihvatiti "uvjetnu neovisnost" te napomenuo da je taj prijedlog sličan beogradskom po kojem je rješenje za Kosovo "više od autonomije, manje od neovisnosti".

Thaqi je izjavio da je "Priština spremna osigurati veća prava Srbima na Kosovu od Beograda" i naglasio da oni imaju sigurnu budućnost na Kosovu i da vlast u Beogradu treba prestati manipulirati Srbima na Kosovu.

Analitičari na Kosovu ocjenjuju da rezolucija srbijanske vlade o Kosovu predstavlja nerealnu opciju, ali da je to tek prva uputa za pregovarače iz Beograda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙