FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osumnjičeni pripadnik "Škorpiona" u četvrtak pred sudom

ZAGREB, 25. listopada 2005. (Hina) - Na zagrebačkom Županijskom sudu učetvrtak bi trebalo početi suđenje Slobodanu Davidoviću (52),osumnjičenom da je kao pripadnik srpske specijalne postrojbe"Škorpioni" sudjelovao u ubojstvu Bošnjaka nakon pada Srebrenice i1991. mučio zarobljene hrvatske vojnike.
ZAGREB, 25. listopada 2005. (Hina) - Na zagrebačkom Županijskom sudu u četvrtak bi trebalo početi suđenje Slobodanu Davidoviću (52), osumnjičenom da je kao pripadnik srpske specijalne postrojbe "Škorpioni" sudjelovao u ubojstvu Bošnjaka nakon pada Srebrenice i 1991. mučio zarobljene hrvatske vojnike.

Davidović je sredinom lipnja uhićen u Banovcima kod Vinkovaca nakon što je amaterski snimak ubojstva šestorice Bošnjaka zarobljenih u Srebrenici 1995. prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haagu, a kasnije i u javnosti.

Pred sudsko vijeće kojim će predsjedati sudac Miroslav Šovanj, Davidović će biti doveden iz pritvora u kojem je zadržan zbog posebno teških okolnosti izvršenja djela za koja ga se tereti te mogućnosti da pobjegne ili utječe na dokaze i svjedoke.

Istraga protiv Davidovića najprije je pokrenuta zbog zločina nad srebreničkim Bošnjacima, da bi se kasnije proširila i zbog sumnje da je u listopadu 1991., kao pripadnik "Škorpiona", zlostavljao zarobljene hrvatske vojnike u improviziranom zatvoru u Boboti.

U dijelu istrage koji se odnosi na zločin nad Bošnjacima Davidović se branio šutnjom, a optužbe o zlostavljanju hrvatskih vojnika odbacio je kao neistinite. Tvrdi da je u Boboti zadnji put bio prije 20 godina i da u vrijeme zločina nad hrvatskim vojnicima "Škorpioni" nisu ni postojali, odnosno da su osnovani tek 1993., a da im se pridružio u studenome te godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙