FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Condoleezza Rice u Saudijskoj Arabiji

DŽEDA, 13. studenoga 2005. (Hina/AP) - Samo nekoliko dana nakon štoje Washington uputio kritike Saudijskoj Arabiji kao mjestu u kojem sene toleriraju vjerske manjine, američka državna tajnica CondoleezaRice doputovala je u kraljevstvo koje je važan američki saveznik u tojregiji.
DŽEDA, 13. studenoga 2005. (Hina/AP) - Samo nekoliko dana nakon što je Washington uputio kritike Saudijskoj Arabiji kao mjestu u kojem se ne toleriraju vjerske manjine, američka državna tajnica Condoleeza Rice doputovala je u kraljevstvo koje je važan američki saveznik u toj regiji.

State Department naveo je u utorak Saudijsku Arabiju kao zemlju u kojoj se negiraju vjerske slobode nemuslimanima.

"Sloboda vjere ne postoji" u Saudijskoj Arabiji, kaže se u tom izvješću. "Islam je službena vjera i svi građani moraju biti muslimani".

Rice bi trebala razgovarati o tom izvješću, te također pokrenuti pitanje političke otvorenosti i ljudskih prava.

Odnosi između SAD-a i Saudijske Arabije pogoršali su se nakon 11. rujna 2001. i terorističkih napada na Sjedinjene Države, iza kojih je stajao Osama bin Laden, rodom Saudijac. Petnaest od 19 otmičara zrakoplova također su rodom iz te zemlje, zbog čega su neki američki dužnosnici optužili Saudijsku Arabiju da potiče mržnju prema Zapadu, kršćanima i Židovima.

Saudijska Arabija vjeruje da je se nepravedno optužuje zbog akcija bin Ladena.

Rice u nedjelju, nakon Saudijske Arabije, nastavlja turneju posjetom Izraelu i Zapadnoj obali u nadi da će uspjeti oživjeti arapsko-izraelski mirovni proces.

Očekuje se da državna tajnica izraelskom premijeru Arielu Sharonu ukaže kako nakon povlačenja iz pojasa Gaze Izraelci moraju i dalje djelovati. Dotle se Palestinci pripremaju za izbore u siječnju i jača strah u vezi sa sigurnosnom situacijom.

Odlazak Condoleezze Rice u Izrael koincidira s političkim promjenama u toj zemlji gdje je laburistička stranka iz velike vladajuće koalicije dobila novoga čelnika, Amira Peretza, koji najavljuje povlačenje iz vlade. Jedan je visoki dužnosnik State Departmenta rekao da bi političke promjene mogle otežati američko nastojanje na mirovnom procesu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙