FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo i Državno odvjetništvo razmatraju zakonitost kupoprodaje obnovljenih kuća

ZAGREB, 20. studenoga 2005. (Hina) - Ministarstvo mora, turizma,prometa i razvitka najavilo je da će u suradnji s Državnimodvjetništvom razmotriti je li kupoprodaja obnovljenih kuća zakonita.
ZAGREB, 20. studenoga 2005. (Hina) - Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka najavilo je da će u suradnji s Državnim odvjetništvom razmotriti je li kupoprodaja obnovljenih kuća zakonita.

Po raznim modelima obnove do sada su ukupno popravljene i obnovljene 131.984 stambene jedinice.

Prodaja objekta bez suglasnosti Ministarstva prije isteka 10 godina nakon obnove te neuseljenje u obnovljen objekt protivno je zakonu i povlači materijalnu, prekršajnu ili kaznenu odgovornost, ističu u Ministarstvu.

Također navode da kupci obnovljenih stambenih jedinica nemaju nikakve obveze prema Ministarstvu, ali da će u suradnji s Državnim odvjetništvom razmotriti zakonitost kupoprodaja tih jedinica. Dodaju kako ne vode evidenciju obnovljenih objekata po nacionalnoj pripadnosti vlasnika te da nemaju podatke o broju obnovljenih objekata za koje su vlasnici oglasili prodaju.

Uprava za obnovu obiteljskih kuća Ministarstva u suradnji s Državnim odvjetništvom provodi postupke kako bi se upisale zabilježbe o zabrani otuđenja obnovljenih objekata i tako spriječila njihova moguća prodaja bez znanja Ministarstva. Istodobno se utvrđuje je li neki objekt u međuvremenu otuđen, u vezi s čim se onda provodi postupak radi kaznene i materijalne odgovornosti.

Po Zakonu o područjima posebne državne skrbi ("Narodne novine" broj 26/03) korisnik prava na obnovu obvezan je u roku od 30 dana nakon tehničkog pregleda useliti se u objekt i u njemu prebivati najmanje 10 godina. U tom razdoblju korisnik prava na obnovu taj objekt ne smije otuđiti bez suglasnosti Ministarstva, inače je obvezan vratiti novac uložen u njegovu obnovu po članku 64. i 65. Zakona o obnovi. Ta se obveza temelji na činjenici da je pravo na obnovu ostvareno, među ostalim, i izjavom vlasnika danom pod kaznenom i materijalnom odgovornosti da će se u obnovljeni objekt vratiti i u njemu prebivati s članovima obitelji (čl. 16. stavak 2. točka 5. Zakona o obnovi) te na visini sredstava koja država iz proračuna izdvaja za obnovu ratom oštećenih ili uništenih objekata.

Ministarstvo podsjeća da se u ratu oštećeni objekti obnavljaju po više modela. Za objekte I., II. i III. stupnja oštećenosti daju se novčane potpore za popravak oštećenja, a za objekte IV., V. i VI. stupnja Ministarstvo provodi organiziranu obnovu. Ti su modeli određeni Zakonom o obnovi, kao i povrat vlastita novca uložena u popravak, obnovu i dovršetak obnove. Po propisima koji su vrijedili prije nego je stupio na snagu Zakon o obnovi, objekti su se obnavljali novcem od kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙