FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Hrvatska spremna graditi europski identitet

BERLIN, 19. studenog 2005. (Hina) - Predsjednik RH Stjepan Mesićnaglasio je u subotu u Berlinu, pred sudionicima foruma u organizacijiZaklade BMW Herbert Quandt, da je Hrvatska spremna graditi europskiidentitet u kojem će hrvatski nacionalni identitet biti dijelomnjegove osnove.
BERLIN, 19. studenog 2005. (Hina) - Predsjednik RH Stjepan Mesić naglasio je u subotu u Berlinu, pred sudionicima foruma u organizaciji Zaklade BMW Herbert Quandt, da je Hrvatska spremna graditi europski identitet u kojem će hrvatski nacionalni identitet biti dijelom njegove osnove.

"Spremni smo graditi europski identitet u kojemu će i naš nacionalni identitet postati dijelom njegove osnove, ali koji će nas učiniti prepoznatljivima ne samo kao povijesni narod, nego i kao graditelje europske današnjice i sutrašnjice", izjavio je Mesić na Forumu "Europski identitet - perspektive budućnosti" što se u njemačkom glavnom gradu održava u organizaciji Zaklade BMW Herbert Quandt.

Hrvatski predsjednik smatra kako će europski identitet "biti zbroj nacionalnih identiteta", ali i naglašava da "on neće i ne smije biti samo to". Prema njegovim riječima, taj zbroj identiteta dobit će i "dodatak elementa europskog zajedništva".

Prihvaćanjem europskog identiteta neće se poništiti dosadašnji nacionalni identitet rekao je Mesić, dodajući kako "pred nama u Hrvatskoj tek stoji zadatak da to našim građanima i objasnimo".

Europski bi identitet, prema Mesićevim riječima, trebao sadržavati bitne značajke nacionalnih posebnosti i najznačajnija dostignuća društvenog razvitka, a toj povijesno-razvojnoj dimenziji treba dodati i novu dimenziju koja se "gradi usporedo s prihvaćanjem europskih standarda i ispunjavanjem uvjeta potrebnih za ulazak u EU".

"Moramo ujedinjenu Europu prihvatiti ne samo kao našu želju, nego i kao našu sudbinu", naglasio je hrvatski predsjednik, podsjećajući na činjenicu da se Europa po prvi put u povijesti ujedinjuje voljom svojih naroda, odnosno država.

"Što se RH tiče, naše je opredjeljenje jasno i nepovratno: mi svoje mjesto i svoju budućnost vidimo u ujedinjenoj Europi. To naše opredjeljenje nije rezultat želje da udovoljimo nekome drugome, nego izraz spoznaje da ćemo samo unutar ujedinjene Europe moći našim građanima osigurati bolji život", naglasio je Mesić.

Organizator Foruma Zaklada BMW Herbert Quandt utemeljena je 1970. g. u spomen na Herberta Quandta, poznatog njemačkog poduzetnika koji je početkom sedamdesetih godina obnovio automobilski koncern BMW. Glavni cilj Zaklade jest poboljšanje dijaloga između predstavnika gospodarstva, politike i društva uopće.

Među sudionicima ovogodišnjeg Foruma su i turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul, češki vicepremijer Martin Jahn, predsjednik Europske središnje banke Jean - Cloude Trichet, te bivši njemački ministar vanjskih poslova Hans Dietrich Genscher.

Predsjednik Mesić se u okviru svog dvodnevnog boravka u Berlinu u petak sastao s njemačkim saveznim predsjednikom Horstom Koehlerom (na slici), a iste je večeri u njemačkom glavnom gradu bio nazočan otvorenju izložbe o arheološkim nalazima u Istri.

Njegov boravak u Berlinu završava u subotu obilaskom spomenika i muzeja žrtvama holokausta, koji je u Berlinu otvoren u svibnju ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙