FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čileanski tisak o posjetu predsjednika Mesića

SANTIAGO, 22. listopada 2005. (Hina) - Posjet hrvatskog predsjednikaStjepana Mesića Čileu dobio je znatan prostor u čileanskim novinama, anajveći čileanski dnevnik El Mercurio objavio je razgovor s hrvatskimpredsjednikom te kratak osvrt na njegov susret s domaćinom RicardomLagosom i na potpisivanje Protokola o znanstvenoj i tehničkoj suradnjidviju zemalja.
SANTIAGO, 22. listopada 2005. (Hina) - Posjet hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Čileu dobio je znatan prostor u čileanskim novinama, a najveći čileanski dnevnik El Mercurio objavio je razgovor s hrvatskim predsjednikom te kratak osvrt na njegov susret s domaćinom Ricardom Lagosom i na potpisivanje Protokola o znanstvenoj i tehničkoj suradnji dviju zemalja.

El Mercurio u uvodu piše kako je Hrvatska trenutačno pred ostvarenjem jednoga od svojih važnijih ciljeva - priključenja EU i dodaje da su 3. listopada s Hrvatskom otvoreni pristupni pregovori nakon što je haška tužiteljica izjavila da je hrvatska suradnja s Haškim sudom potpuna.

Predsjednik Mesić je o suradnji s Haškim sudom kazao: "Poslali smo sve dokumente koje su od nas tražili kao i svjedoke, a predali su se svi koji su optuženi pred Haškim sudom". Što se tiče generala Ante Gotovine, rekao je Mesić, njega traže hrvatske obavještajne službe.

Čileanski dnevnik piše i da se polovica hrvatske trgovine odvija sa zemljama EU a najviše s Austrijom, Njemačkom i Italijom.

No, ističe El Mercurio, Hrvatska će ipak morati uložiti velike napore da ostvari ulazak u EU jer mora uskladiti zakonodavstvo s europskim i smanjiti veliku nezaposlenost.

Hrvatski je predsjednik u razgovoru istaknuo kako je priključenje EU jedan od njegovih najvažnijih ciljeva. "Nalazimo se pred povijesnom zadaćom jer je sada prvi put Europa iznad interesa malih, ali i moćnih država", kazao je Mesić.

Mesić je naglasio da je Hrvatska pokrenula svoj model otvorene ekonomije jer jedino tako može pristupiti europskom tržištu što joj je prilika da se dalje razvija. "Cilj nam je osigurati našim građanima bolji život", kazao je hrvatski predsjednik.

El Mercurio navodi kako je Mesić rekao da je drugi važan cilj koji stoji pred Hrvatskom pristupanje NATO-u. "Moramo poboljšati sigurnost i zato provodimo reformu naših oružanih snaga kako bismo ih prilagodili standardima NATO-a", rekao je hrvatski predsjednik.

Osvrnuvši se na odnose Hrvatske sa Srbijom i Crnom Gorom Mesić je rekao da su oni sve bolji te da je jedini način da se ublaže bolne posljedice rata izvođenje odgovornih za zločine pred lice pravde.

"Krivnja se mora individualizirati. Neka za konkretne zločine odgovaraju konkretni ljudi, a ne narodi", rekao je Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙