FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija traži osnivanje hrvatskog fonda za razgradnju nuklearke

LJUBLJANA,18. studenoga 2005.(Hina) - Ne osnuje li Hrvatska fond zarazgradnju nuklearke Krško do kraja ove godine, Slovenija će početkomsljedeće otvoriti postupak arbitraže u vezi s neispunjavanjem obvezaiz međudržavnog ugovora o nuklearci, a to će pitanje postaviti i usklopu hrvatskih pregovora s Europskom unijom, najavio je u petak nakonferenciji za novinare slovenski ministar za gospodarstvo AndrejVizjak.
LJUBLJANA,18. studenoga 2005.(Hina) - Ne osnuje li Hrvatska fond za razgradnju nuklearke Krško do kraja ove godine, Slovenija će početkom sljedeće otvoriti postupak arbitraže u vezi s neispunjavanjem obveza iz međudržavnog ugovora o nuklearci, a to će pitanje postaviti i u sklopu hrvatskih pregovora s Europskom unijom, najavio je u petak na konferenciji za novinare slovenski ministar za gospodarstvo Andrej Vizjak.

"Slovenija je Hrvatsku već više puta pozvala da osnuje fond za razgradnju, a ako Hrvatska ne ispuni i najnovija obećanja koja je dala mi ćemo početkom 2006. pokrenuti ostale postupke za rješavanje otvorenih pitanja prema međudržavnom ugovoru koji predviđa arbitražu", rekao je Vizjak.

Vizjak je rekao da mu je hrvatski ministar Branko Vukelić na njihovu prošlotjednom susretu obećao da će hrvatskoj Vladi predložiti osnivanje fonda preko podzakonskog akta kako bi se transparentno vodila evidencija o hrvatskim sredstvima za razgradnju zajedničke nuklearke, ali da se to neće završiti prije kraja ove godine.

Slovenija u svoj fond za razgradnju od 1995. godine izdvaja 0,462 slovenska tolara od kilovatsata električne energije koja iz nuklearke ide slovenskom suvlasniku Eles-Gen, pa je do sada u tom fondu skupljeno oko 110 milijuna eura.

Na konferenciji za novinare govorila je i Romana Jordan Cizelj, slovenska zastupnica u Europskom parlamentu. Naglasila je da je Europski parlament ovoga mjeseca raspravljao o problemu razgradnje nuklearnih reaktora u Europskoj uniji i zauzeo se za to da Europska komisija donese pravila po kojima bi se osiguravala sredstva za razgradnju još u vrijeme dok nuklearni reaktori rade.

Troškovi razgradnje nuklearke Krško koja bi se - ukoliko joj se ne produži životni vijek - trebala zatvoriti 2023. godine, procijenjeni su na 350 milijuna eura za oba suvlasnika, ali riječ je o troškovima "diskontinuiranog programa razgradnje", dok se puni troškovi procjenjuju na čak 1,7 milijardi eura.

Program zatvaranja i razgradnje nuklearke Krško u Sloveniji je međutim podložan revizijama koje se rade svake 3 do 4 godine, a sve je više neslužbenih procjena da će se nuklearki s obzirom na dobro stanje produžiti životni vijek ili čak izgraditi još jedan nuklearni blok u Krškom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙