FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija priprema odgovor na arbitražu za struju iz Krškog - tisak

LJUBLJANA,15. studenoga(Hina) - Nakon što je Hrvatska pokrenulaarbitražni postupak za neisporučenu struju iz nuklearke Krško, kojimzahtijeva odštetu od 31,7 milijuna eura, Slovenija se priprema da predistom ustanovom pokrene arbitražni postupak za isplatu 12 milijunaeura, prenosi u utorak slovenski tisak.
LJUBLJANA,15. studenoga(Hina) - Nakon što je Hrvatska pokrenula arbitražni postupak za neisporučenu struju iz nuklearke Krško, kojim zahtijeva odštetu od 31,7 milijuna eura, Slovenija se priprema da pred istom ustanovom pokrene arbitražni postupak za isplatu 12 milijuna eura, prenosi u utorak slovenski tisak.

Prema navodima slovenskog ministarstva gospodarstva, koje je prenijelo ljubljansko "Delo", toliki se iznos nakupio u razdoblju od 1. lipnja 2002. do 18. travnja 2003. godine (na koje razdoblje se odnosi i hrvatski odštetni zahtjev), jer Hrvatska tada nije ispunjavala svoje financijske obveze prema nuklearki. Riječ je u prvom redu o otplati kredita zbog zamjene parogeneratora, izvedenog u vrijeme kad Hrvatska elektroprivreda (HEP) nije preuzimala svoju polovicu struje, tvrde u Ljubljani.

Slovenski ministar za gospodarstvo Andrej Vizjak izjavio je za "Delo" da još uvijek dopušta mogućnost da se spor s Hrvatskom oko potraživanja i dugovanja u nuklearki riješi dogovorom, ali da je "nakon dvije godine neuspješnih pregovora to teško očekivati".

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova već je obaviješteno da je HEP kao suvlasnik u nuklearki pokrenuo arbitražni postupak protiv Slovenije pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu, no ministarstvo gospodarstva još nije primilo arbitražni zahtjev.

Od arbitražnog zahtjeva ovisit će i odgovor Slovenije, a slovenski suvlasnik u nuklearki i partner HEP-a, tvrtka Eles-gen, već ima predviđene mogućnosti ako do arbitraže dođe, navodi "Delo". Iako su te mjere za sada tajna, doznaje se da će se Slovenija u slučaju arbitraže odazvati na sličan način, postavljanjem svojih financijskih zahtjeva, a upitno je jedino kako će prezentirati razdoblja na koja se ti zahtjevi odnose, navodi "Delo".

U razgovoru za isti list, pripremu mjera potvrdio je i ministar gospodarstva Andrej Vizjak, pojasnivši da najprije treba proučiti hrvatski odštetni zahtjev iz arbitraže, a onda donijeti odluku.

"Morat ćemo se odlučiti da li postaviti naš (financijski) zahtjev kao odgovor na arbitražu (koju je pokrenula Hrvatska) ili ćemo kod arbitra (posebno) prijaviti i naš (odštetni) zahtjev", rekao je Vizjak. Dodao je da je za slovensku stranu u ovom trenutku najvažnije formirati komisiju stručnjaka koja će se baviti arbitražom, te osigurati odgovarajuću pravnu pomoć u Washingtonu.

Hrvatski odštetni zahtjev postavljen na međunarodnu arbitražu u Sloveniji zadnjih je dana vrlo naglašena politička tema koja dominira prvim minutama informativnih emisija elektroničkih medija i naslovnim stranicama novina, a kako se obično spominje, opet svjedoči o padu kvalitete u međudržavnim odnosima i nedovoljnom povjerenju u međusobnom dijalogu.

Slovenski mediji najavljuju da će slovenski predstavnici u Europskom parlamentu, koji u četvrtak, kako se navodi, među ostalim raspravlja i o stabilnom financiranju nuklearnih elektrana, istaknuti i to pitanje. Nekoliko slovenskih zastupnika za slovenske je medije iznijelo ocjene kako je formiranje tzv. fondova za razgradnju nuklearki, koji se moraju puniti još u vrijeme dok nuklearke rade, svojevrsni "europski standard", čime podsjećaju da Hrvatska još nije donijela zakon o financiranju razgradnje nuklearke Krško u kojoj je suvlasnik.

(Hina) xfl

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙