FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HEP arbitražom traži 31,7 milijuna eura za neisporučenu struju iz nuklearke

ZAGREB, 14. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska elektroprivreda (HEP) jepokrenula postupak međunarodne arbitraže kojim od slovenske stranetraži naknadu od oko 31,7 milijuna eura za štetu koju je HEP pretrpiojer nije dobivao električnu energiju iz Nuklearne elektrane Krško od30. lipnja 2002. do 19. travnja 2003., priopćeno je danas iz HEP-a, apotvrđeno i iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.
ZAGREB, 14. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska elektroprivreda (HEP) je pokrenula postupak međunarodne arbitraže kojim od slovenske strane traži naknadu od oko 31,7 milijuna eura za štetu koju je HEP pretrpio jer nije dobivao električnu energiju iz Nuklearne elektrane Krško od 30. lipnja 2002. do 19. travnja 2003., priopćeno je danas iz HEP-a, a potvrđeno i iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

HEP je arbitražni postupak protiv Vlade Slovenije pokrenuo 4. studenoga pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSDI), sa sjedištem u Washingtonu, ističu iz HEP-a.

HEP je, kako navode, uvjeren da će nepristrani ICSDU arbitražni tribunal tužbu protiv Slovenije riješiti povoljno, u skladu s međunarodnim pravom i u duhu međudržavnog ugovora Hrvatske i Slovenije o NE Krško iz 2001.

HEP traži naknadu u iznosu 31,7 milijuna eura (bez kamata), a odštetni zahtjev izračunat je na temelju razlike u cijeni električne energije iz zamjenskih izvora koje je HEP morao koristiti i cijene struje iz nuklearke Krško.

Iz HEP-a ističu i da su u protekle dvije i pol godine nastojali riješiti svoje potraživanje kroz pregovore pokrećući proces mirenja.

HEP je najprije sredinom svibnja 2003. poslao slovenskoj Vladi prijedlog nagodbe za rješavanje spora na koji je dobio negativan odgovor.

Drugi prijedlog HEP je slovenskoj Vladi uputio 4. svibnja 2005., no, na njega nije dobio odgovor.

Stoga je Uprava HEP-a 14. srpnja 2005. donijela odluku o pokretanju postupka arbitraže.

Iz HEP-a ističu da arbitraža ne isključuje mogućnost nagodbe.

HEP je i dalje spreman za nagodbu i može uvijek odustati od tužbe u slučaju da dođe do dogovora, kazao je glasnogovornik HEP-a Radomir Milišić.

I iz Ministarstva gospodarstva potvrđuju da arbitraža ne isključuje mogućnost nagodbe, već potvrđuje ozbiljnu namjeru HEP-a da kroz institucionalizirane pravne metode i međunarodno pravo naplati svoje potraživanje.

Ministarstvo u priopćenju, koje je potpisao pomoćnik ministra za energetiku i rudarstvo Željko Tomšić, podsjeća da su na petoj sjednici Međudržavnog povjerenstva za NE Krško (1. travnja 2004.) obje strane zaključile da se odštetni zahtjev HEP-a više neće razmatrati na tom povjerenstvu već da će o daljnjem postupku odlučiti HEP.

Obveza pokretanja arbitraže, kako se navodi, temelji se na odluci hrvatske Vlade od 23. siječnja 2003., zaključku Sabora od 14. ožujka 2003., zaključku sa spomenute sjednice Međudržavnog povjerenstva, kao i na poslovnim odlukama Uprave HEP-a.

HEP-ov zahtjev za arbitražom temelji se na Ugovoru o energetskoj povelji koji govori o zaštiti investicije jednog investitora u drugoj državi, a Hrvatska i Slovenija su od kraja 1997. potpisnice Energetske povelje, navode i iz HEP-a i Ministarstva.

NE Krško sagrađena je u ranim osamdesetima prošlog stoljeća, te je danas u suvlasništvu (50:50 posto) slovenskog ELES GEN-a i HEP-a.

Jednostranom akcijom Vlade Slovenije, 30. srpnja 1998. HEP-u su oduzeta osnivačka prava te mu je prekinuta isporuka struje iz nuklearke, a taj je prekid potrajao pet godina, do 19. travnja 2003.

Intenzivni međudržavni pregovori rezultirali su parafiranjem novog Međudržavnog ugovora o NE Krško 19. prosinca 2001., a njime su regulirana, odnosno poništena sva međusobna potraživanja do zaključno 30. lipnja 2002. (Sloveniji oprošten dug od 251 milijuna američkih dolara), podsjećaju iz Ministarstva.

Zbog kašnjenja ratifikacije Ugovora u slovenskom parlamentu, HEP je ušao u nuklearku s više od devet mjeseci zakašnjenja i za to razdoblje kašnjenja potražuje od slovenske Vlade naknadu štete za neisporučenu električnu energiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙