FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Zaštićena svjedokinja o odvođenju muškaraca iz vukovarske bolnice

DEN HAAG/ZAGREB,7. studenoga(Hina) - Suđenje "vukovarskoj trojci" predHaškim sudom (ICTY) u ponedeljak je nastavljeno iskazom zaštićenesvjedokinje P-013, koja je opisala kako je JNA 20. studenoga 1991.odvajala i odvodila muškarce iz bolnice u Vukovaru, među kojima injezinog muža, te kako je cijelom operacijom zapovijedao optuženiVeselin Šljivančanin.
DEN HAAG/ZAGREB,7. studenoga(Hina) - Suđenje "vukovarskoj trojci" pred Haškim sudom (ICTY) u ponedeljak je nastavljeno iskazom zaštićene svjedokinje P-013, koja je opisala kako je JNA 20. studenoga 1991. odvajala i odvodila muškarce iz bolnice u Vukovaru, među kojima i njezinog muža, te kako je cijelom operacijom zapovijedao optuženi Veselin Šljivančanin.

Svjedokinja P-013 je kazala kako se se mužem, "koji je bio invalid i nije se borio", sklonila u bolnicu kad je JNA zauzela Vukovar 17. studenoga. Rekla je da su tri dana proveli u podrumu a 20. studenog ujutro im je naređeno da izađu na dvorište.

Ispričala je kako je stajala na izlazu iz bolnice, iza leđa Šljivančanina, pred kojim su vojnici JNA odvajali muškarce od žena i djece, i odvodili ih u autobuse parkirane u dvorištu.

"Stajala sam na izlazu i nisam znala kuda da idem. Bila sam iza leđa Šljivančaninu. Moga su muža poveli ka autobusu iza bolnice, on je ušao i ja od tada o njemu ne znam ništa", rekla je svedokinja.

Kazala je kako su žene tražile od Šljivančanina da im vrati muževe, sinove i braću.

Muškarce, među kojima su bili i pokretni ranjenici, ukrcali u autobuse i odvezli u nepoznatom smjeru, rekla je svjedokinja i dodala kako je "kasnije 16 muškaraca koji su imali bolničke iskaznice vraćeno pretučeno", vjerojatno iz "Veleprometa".

Tih 16 je poslije, zajedno sa ženama i djecom, ukrcano u autobuse koji su upućeni u Sremsku Mitrovicu, rekla je P-013.

Svjedokinja je ispričala i kako je na ulazu u bolnicu čula razgovor lokalnog srpskog rezervista i jedne žene koja je pitala što će biti s muškarcima koje odvode.

"Svi će biti ubijeni, to je već unaprijed dogovoreno", rekao je rezervist kojeg je opisala kao "starijeg, prosijedog Vukovarca".

Navela je kako je cijelom operacijom zapovijedao major Veselin Šljivančanin, kojeg su vojnici za sve pitali, te kako je odbio zahtjev predstavnika Međunarodnog Crvenog križa (ICRC) za popisom muškaraca riječima da "on zapovijeda u svojoj zemlji".

P-013 je svjedočila i kako je u bolnici tog jutra čula razgovor dr. Stojanovića s visokim oficirom JNA, kojem se liječnik obraćao s "druže Mrkšiću" i pokazujući mu teške ranjenike govorio "ono je naš, ovo nije", objasnivši da se to odnosilo na Srbe i Hrvate.

Branitelji trojice optuženih, u protuispitivanju su osporavali vjerodostojnost svjedokinje ukazujući na nepodudarnosti iz njezine pisane izjave koja je danas priložena u spis dokaza, s izjavom koju je haškim istražiteljima dala 18. srpnja 1995.

Prvooptuženom, umirovljenom generalu JNA Mili Mrkšiću, koji je 1991. zapovijedao Operativnom skupinom JNA formiranom radi napada na Vukovar i njemu podređenim oficirima Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, u Haagu se sudi za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja, zbog odgovornosti za pogubljenje na farmi Ovčara najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila odvedena 20. studenoga 1991. iz vukovarske bolnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙