FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Protiv "vukovarske trojke" iskaz dao zaštićeni svjedok

DEN HAAG/ZAGREB,3. studenoga(Hina) - Zaštićeni svjedok optužbe P-0006 učetvrtak je na suđenju "vukovarskoj trojci" oficira JNA opisaoodvođenje muškaraca iz vukovarske bolnice 20. studenoga 1991. premapopisu koji je imao optuženi Veselin Šljivančanin.
DEN HAAG/ZAGREB,3. studenoga(Hina) - Zaštićeni svjedok optužbe P-0006 u četvrtak je na suđenju "vukovarskoj trojci" oficira JNA opisao odvođenje muškaraca iz vukovarske bolnice 20. studenoga 1991. prema popisu koji je imao optuženi Veselin Šljivančanin.

"U dvorištu bolnice vidio sam postrojene muškarce. Vojnici su nam rekli da stanemo u vrstu. Pretresli su nas, uzeli osobne stvari, novac i nakit. Ulazili smo u autobuse kako smo stajali u vrsti", rekao je svjedok P-0006, dodajući da je odvođenjem zapovijedao major Šljivančanin, držeći u ruci "popis na dvije stranice".

Svjedok je procijenio da je postrojeno bilo "preko 200 ljudi".

Na pitanje tužitelja Marksa Moorea je li JNA koristila vojna ambulantna vozila za najteže ranjenike iz vukovarske bolnice, svjedok je rekao da su "najteži ranjenici iznošeni iz bolnice na krevetima, prebacivani na nosila i unošeni u vojne kamione".

P-0006 je prvi zaštićeni svjedok na suđenju bivšem zapovjedniku 1. Gardijske brigade JNA Mili Mrškiću i njemu podređenim oficirima Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančanin, optuženima za pokolj na Ovčari izvršen 20. studenoga 1991. nad najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila odvedena iz vukovarske bolnice.

Svjedok, koji je iskaz dao uz zaštitu lika i izobličenje glasa, rekao je da je bio jedan od vozača vukovarske bolnice koji su u vrijeme opsade Vukovara prevozili ranjenike.

Govorio je o teškom stanju u bolnici nakon pada obrane Vukovara 18. studenoga, o ranjenicima i civilima koji su čekali evakuaciju. Opisao je ulaske u bolnicu vojnika, rezervista i pripadnika srpskih paravojnih snaga, uključujući i ozloglašene "Bele orlove".

Detaljno je opisao zbivanja 20. studenoga, kada je, kako je rekao "ujutro prije 7 sati, prije evakuacije, vidio kako dvojica vojnika odvode novinara Radio Vukovara Sinišu Glavaševića, s povezom na glavi od ranjavanja ".

Kazao je kako je u 7 sati u bolnicu došao oficir JNA koji je obavijestio dr. Vesnu Bosanac da od nje preuzima upravljanje bolnicom. Potom je došao Šljivančanin, rekavši da je JNA oslobodila Vukovar, i pozvao bolničko osoblje na sastanak.

Svjedok je rekao da su on i ostali vozači vraćeni sa sastanka osoblja u dvorište, gdje su postrojeni s ostalim muškarcima. Opisao je i kako Šljivančanin nije našao njegovo ime i imena ostalih vozača na popisu za evakuaciju, pa na kraju nije završio u jednom od pet autobusa koji su bili upućeni na Ovčaru.

Umjesto toga, u autobusima u kojima su većinom bile žene i djeca upućen je u smjeru Negoslavci-Tovarnik-Šid-Sremska Mitrovica, a idućeg dana u Bijeljinu u BiH gdje su razmijenjeni.

Branitelji trojice optuženih u protuispitivanju su osporavali vjerodostojnost iskaza svjedoka P-0006, ističući kako se on ne podudara s iskazom koji je isti svjedok dao na haškom suđenju gradonačelniku Vukovara Slavku Dokmanoviću 1997.

Suđenje, koje je većim dijelom održano na zatvorenoj sjednici, nastavlja se idućeg ponedjeljka, s novim svjedokom optužbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙