FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZGOS: Smanjuje se onečišćenje podzemnih voda oko Jakuševca

ZAGREB, 18. studenog 2005. (Hina) - Direktor ZGOS-a Zdravko Vac danasje na predstavljanju rezultata sanacije zagrebačkog odlagalištaotpada Jakuševec rekao da se koncentracije amonijaka, pokazateljaonečišćenja podzemnih voda, kontinuirano smanjuje, te da građani 13mjeseci žive bez neugodnog mirisa koji je dolazio iz jakuševečkogsmetlišta.
ZAGREB, 18. studenog 2005. (Hina) - Direktor ZGOS-a Zdravko Vac danas je na predstavljanju rezultata sanacije zagrebačkog odlagališta otpada Jakuševec rekao da se koncentracije amonijaka, pokazatelja onečišćenja podzemnih voda, kontinuirano smanjuje, te da građani 13 mjeseci žive bez neugodnog mirisa koji je dolazio iz jakuševečkog smetlišta.

"Sanacijom je velika količina otpada zatvorena u jednu čahuru koja više ne može onečistiti podzemne vode, a od plina koji se stvara raspadanjem smeća u postrojenjima za obradu bioplina građani dobivaju struju", rekao je Vac. Istaknuo je da će kompletna sanacija Jakuševca trajati do zatvaranja tog odlagališta otpada, odnosno do 2010.

Mjesečnim mjerenjima kakvoće zraka na tri imisijske postaje u trokutu oko odlagališta Jukuševec, u razdoblju od 2001. do 2005., zapažen je konstantan pad parametara onečišćenja. Kvartalnim mjerenjima kakvoće podzemnih voda na odlagalištu izmjerene vrijednosti amonijaka blago su oscilirale, a prema zadnjem izvještaju za treći kvartal ove godine bile su u granicama maksimalno dopuštene koncentracije propisane Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, rekao je Vac.

Najavio je da će se u ožujku iduće godine pustiti u probni rad kompostana na Jakuševcu, koja ne bi smjela ispuštati neugodan miris.

Na zagrebačko odlagalište otpada Jukuševec godišnje se dopremi više od 300.000 tona otpada. Oko 30 posto, ili 90.000 tona od te ukupne količine je biorazgradiv otpad, koji može u kompostane. Zasada se u dvije kompostane - u Jankomiru i Markuševcu preradi 14.000 tona otpada, a s otvaranjem nove kompostane na Jakuševcu preradilo bi se još dodatnih 2.000 tona. Postupno bi se u kompostani na Jakuševcu preradilo još 4.000 tona biorazgradivog otpada, rekao je tehnički direktor ZGOS-a Zlatko Milanović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙