FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 21. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do15,30 sati.
ZAGREB, 21. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Stručnog povjerenstva za praćenje ptičje gripe Mate Brstilo rekao je danas da neposredne opasnosti od prenošenja ptičje gripe na ljude nema, iako postoji realna opasnost da se ta boleset prenese i u Hrvatsku. Brstilo je na sjednici Vlade rekao i da nema razloga da građani ne jedu meso peradi. I ministar poljoprivrede Petar Čobanković je naglasio da nema realne opasnosti od bolesti u zatvorenom uzgoju peradi. Državni tajnik Ministarstva zdravstva Ante Golem istaknuo je da se Hrvatska sprema da, ako se ptičja gripa slučajno pojavi među ljudima, može odgovoriti, no za sada nema nikakve naznake da će do toga doći. Ante Golem je građanima preporučio da se, cijepe protiv "obične" gripe. Pozivajući se na izvješće Centra za peradarstvo Veterinarskog instituta, Mate Brstilo je izvijestio da su svi pretraženi uzorci bili negativni na virus.

ZAGREB - Ne bude li izrazito niskih temperatura, ove zime ne bi trebalo biti problema u opskrbi plinom, poručeno je s današnje sjednice hrvatske Vlade. Isključivanja kućanstava ove zime neće biti. Pomoćnik ministra gospodarstva Željko Tomšić istaknuo je da je učinjeno sve da ne dođe do problema u opskrbi plinom. Zbog redukcije plina iz Rusije Ina je tijekom ljeta interventno uvezla nedostajuće količine, HEP je nešto smanjio svoju potrošnju i u podzemnom skladištu prirodnog plina Okoli uskladišteno je 530 milijuna prostornih metara plina, a Ina radi i na razradi nekoliko malih bušotina, izvijestio je Tomšić. Premijer Sanader poručio je i da je projekt plinofikacije Hrvatske jedan od prioriteta vlade, te nakon današnje sjednice Povjerenstva za plinofikaciju zatražio skraćivanje rokova u tom projektu.

ZAGREB - Učenik jedne zagrebačke srednje škole napao je jutros u razredu metalnom šipkom 39-godišnju nastavnicu i lakše ju ozlijedio, navodno zbog ukora koji mu je ranije izrečen na njezin zahtjev, doznaje se u zagrebačkoj policiji. Učenik je nakon napada pobjegao, no ubrzo je pronađen uplakan u obližnjem kafiću. Prema policijskom izviješću, 15-godišnjak je nastavnicu napao na predavanju jutros iza 9 sati, nakon što ga je ona upozorila da skloni torbu koju je ostavio na podu u prolazu između klupa.

ZAGREB - Hrvatski školski sindikat "Preporod" osudio je današnji fizički napad učenika na profesoricu u jednoj zagrebačkoj srednjoj školi te pozvao ministra Dragana Primorca i državnog tajnika za srednje obrazovanje Želimira Janjića da učine sve kako bi se zaustavilo nasilje u školama, koje je zadnjih godina u porastu. Učenik prvog razreda srednje škole danas je usred školskog sata metalnom šipkom više puta po glavi i tijelu udario 39-godišnju profesoricu i lakše ju ozlijedio. Radi se o drugom slučaju fizičkog nasilja u istoj školi u zadnja četiri mjeseca, a u nepunih mjesec dana od početka nove školske godine u Hrvatskoj su zabilježena tri slučaja napada učenika i roditelja na nastavnike, upozorio je predsjednik sindikata "Preporod" Željko Stipić.

RIJEKA - Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin je na današnjoj konferenciji za novinstvo ocijenio HSP-ov prijedlog zakona o političkim strankama "besmislenim". Kajin je ustvrdio da taj zakon ima za cilj "brisanje" političkih stranaka iz Registra te da je jednako apsurdno da to predloži stranka poput HSP-a. Potpredsjednik IDS-a rekao je da broj članova stranke ne jamči ni unutarstranačku demokraciju, ni perspektivu neke zemlje. Po HSP-ovu prijedlogu upućenom u saborsku proceduru, politička stranka bi se mogla osnovati s 500 članova, ali bi za upis u Registar političkih stranaka u roku od šest mjeseci trebala prikupiti 10.000 članova, a isti bi broj trebale skupiti i postojeće stranke. Po službenim podacima, više od 10.000 članova imaju samo HDZ, HSS, SDP, HNS, HSLS i HSP, dok IDS nema.

ZAGREB - Država ne namjerava smanjiti obim korisnika državnih potpora, ali će se te potpore nastojati rasporediti na učinkovitiji način, istaknuo je ministar financija Ivan Šuker predstavljajući na Vladi prijedlog novog zakona o državnim potporama. Zakon je nastavak usklađivanja sa sustavom državnih potpora EU-a i Saboru je upućen po hitnom postupku, a ne odnosi se na poljoprivredu i ribarstvo. Prema novom zakonu, svaki zakonski prijedlog u kojem su sadržane državne potpore obavezno bi morao imati prethodno mišljenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), inače ne bi mogao biti usvojen i vraćao bi se na doradu. U drugom slučaju, kada je riječ o konkretnom prijedlog dodjele neke potpore koja je u postupku pred Vladom, ministarstvom ili drugim državnim i ostalim tijelima, Agencija treba dati obvezno prethodno odobrenje.

ZAGREB - Država je za svoje potrebe nabavila 22 nova automobila, no time se njen vozni park neće povećati, jer istodobno otkazuje najam 23 automobila, izvijestio je novinare Vladin glasnogovornik Ratko Maček. Među novim automobilima dva su Mercedesa S i sedam E klase, devet BMW-a 'petica' i četiri Passata, a nabavljeni su putem financijskog leasinga. U iduće četiri godine državu će to koštati 10 milijuna kuna, u tu je cijenu uključeno i održavanje auta uz garanciju, kaže Maček. Dodaje da je novac za nabavku novih automobila već osiguran u proračunu za ovu godinu. U svom voznom parku država će i dalje imati ukupno 86 automobila kojima se koriste Predsjednik države, Sabor, Vlada, ministarstva (osim MUP-a i MORH-a koji imaju vlastiti vozni park).

ZADAR - Predsjednik Američke trgovačke komore u Hrvatskoj Mark Gero, veleposlanik SAD-a u Zagrebu Ralph Frank i kanadska veleposlanica Stefanie Beck Galvani predali su danas potpredsjedniku Hrvatskog centra za razminiranje Mirku Ivanušiću ček na iznos od 60.500 američkih dolara. Ček je predan na prostoru Baštice u zadarskom zaleđu ispred terena za razminiranje. Novac je prikupljen prošle godine na humanitarnoj "Noći 1000 večera", koju je organizirala Američka trgovačka komora u Hrvatskoj, a prikupljena sredstva uvećale su vlade SAD-a i Kanade. HCR će taj novac iskoristiti za razminiranje 25.297 četvornih metara miniranog poljoprivrednog terena u Baštici.

nije i grada Benkovca.

ZAGREB - Do kraja 2007. hrvatska policija trebala bi dobiti digitaliziranu bazu registriranog oružja u kojoj bi se trebali nalaziti i otisci zrna i čahura pronađenih na mjestima neriješenih kaznenih djela. Policija na tome već radi u sklopu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s propisima Europske unije. Projekt pod nazivom "Borba protiv krijumčarenja oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava" već godinu dana priprema Centar za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić", zajedno sa Odjelom organiziranog kriminaliteta, izvijestili su danas iz MUP-a. Svrha projekta je povećanje sposobnost policije u prevenciji ilegalne proizvodnje i krijumčarenja oružja, streljiva i eksploziva te povećanje institucionalni kapacitet Centra za kriminalistička vještačenja pogotovo u području balističkih vještačenja, navodi MUP-ov glasnogovornik Zlatko Mehun.

ZAGREB - Ugovor o osnivanju Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT) i Društveni ugovor o osnivanju APIS IT-a potpisali su danas hrvatski premijer Ivo Sanader i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Agencija je nastala preustrojem Gradskog zavoda za automatsku obradu podataka Grada Zagreba i bit će doprinos potpunoj informatizaciji uprave po mjeri i potrebama građana i poslovnih subjekata, uz već započeti projekt HITRO.HR i javne informatičke servise poputu elektroničkih zemljišnih knjiga. "Zajednički cilj Zagreba i Hrvatske je izgradnja moderne uprave, a to ćemo ostvariti kroz partnerski odnos državne i lokalne razine", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i naglasio da je informatizacija primjer kako se trebamo pripremiti za pristupanje EU-u i za prihvaćanje europskih standarda.

OSIJEK - Potpredsjednik Demokratskog centra (DC) Joško Morić izjavio je u Osijeku kako korupciju, kao nedostatak osobnog poštenja, nije moguće eliminirati, ali da Vlada ima odgovornost i obvezu svesti ju na razinu s koje ona neće biti zapreka društvenom i gospodarskom razvoju. Na konferenciji za novinare Morić je podsjetio kako je DC početkom godine pripremio svoj projekt suzbijanja korupcije i najavio da će predsjednica stranke i ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt na temelju toga dokumenta Vladi uskoro predložiti donošenje nacionalnog programa za cjelovito i djelotvorno suzbijanje korupcije. Komentirajući moguće izmjene zakona o policiji u cilju povećanja represivnih policijskih ovlasti, Morić je ustvrdio kako je "pogrešno od promjene zakona i povećanja ovlasti očekivati sprječavanje bilo kojeg, a naročito organiziranog kriminala".

ZAGREB - Novi sindikat i udruga malih dioničara "Industrogradnje" d.d. apelirali su danas na članove Nadzornog odbora tvrtke da podnesu neopozive ostavke i tako omoguće izbor novog vodstva koje bi, ustvrdili su, zaustavilo pljačku u privatizaciji i prodaju nekretnina Industrogradnje. Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković i predsjednik Udruge malih dioničara Tomislav Madžar podsjetili su na današnjoj konferenciji za novinare kako je Industrogradnja od dolaska Zvonimira Matića na čelo Uprave 1997., sa 5.000 radnika spala na svega 1.600, te u samo zadnje dvije godine nagomilala gubitak od oko 200 milijuna kuna, i to u vrijeme kad graditeljstvo u Hrvatskoj cvate.

ZAGREB - Na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec danas je u redoviti pogon pušteno postrojenje za proizvodnju električne energije iz deponijskog plina, prvo takvo vrste u Hrvatskoj. Vrijednost investicije je oko 3,8 milijuna eura, a električna energija proizvedena na odlagalištu otpada, temeljem 15-godišnjeg ugovora o kupoprodaji, isporučivat će se HEP-u. Pogon je u rad pustio predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak. Uređeno sanitarno odlagalište komunalnog otpada I kategorije ima za 30 posto manji negativni učinak na okoliš, ako se vrši iskorištavanje nastalog deponijskog plina. U navoze smeća koji se odlažu na pojedinim plohama odlagališta sondiraju se perforirane cijevi koje prihvaćaju deponijski plin nastao raspadanjem smeća. Tako prikupljeni plin se podzemnim plinovodom vodi do stanice, kontejnera u kojemu je kolektor na koji se spajaju plinske cijevi s odlagališta.

ZAGREB - U požarima na zagrebačkom području ove su godine poginule dvije osobe, a posljednja od devet ozlijeđenih od vatre i dima je gotovo nepokretna 75-godišnjakinja koja je jučer teško ozlijeđena u požaru u obiteljskoj kući u Dubravi, izvijestila je policija. Zagrebačka policija stoga je pozvala građane da preko ovlaštenih dimnjačara pregledaju dimnjake i provjere na što se i kako griju. Koliko vatra može biti opasna govori podatak da je na zagrebačkom području u prvih devet mjeseci ove godine gorjelo čak 1329 puta, odnosno zabilježeno je 65 požara više nego lani u istom razdoblju. Tada je u požarima poginulo pet osoba, a 20 ih se teško ozlijedilo. Vatra je u dvije godine nanijela i veliku materijalnu štetu koja je procjenjena na 20 milijuna kuna.

ZAGREB - Komisija "Justitia et Pax" Hrvatske biskupske konferencije uputila je apel hrvatskim vlastima i hrvatskoj javnosti u kojem ističe kako očekuje da hrvatske vlasti prekinu stanje neizvjesnosti i nezakonitosti glede potencijalno veoma opasnog projekta "Družba Adria" tako da odustane od njega i objave to hrvatskoj javnosti i stranim partnerima. Komisija "Justitia et pax" u danas objavljenoj Izjavi o projektu "Družba Adria" izražava zabrinutost i negodovanje zbog stanja pravne i građanske nesigurnosti, koju već pune tri godine održava taj projekt izvoza visoko-sumporne sibirske nafte kroz hrvatski naftovod (Janaf) i luku Omišalj.

SPLIT - Općinsko vijeće Milne na Braču danas je jednoglasno donijelo odluku kojom od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zahtjeva hitnu obustavu rušenja objekata na njihovu području, koje je počelo 10. listopada, do donošenja novog općinskog prostornog plana i njegova usklađivanja sa županijskim planom, doznaje se od predsjednika Vijeća Petra Trevižana. Općinsko je vijeće time podržalo mještane naselja Nadosibova, Lučica i Duboka kod Milne, u kojima je u tijeku rušenje kuća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙