FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fond za zaštitu okoliša više ulaže u sanaciju Ilovca

KARLOVAC, 15. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski fond za zaštitu okolišai energetsku učinkovitost, povećat će ranije odobrenih 8,7 milijunakuna na ukupno 15,5 milijuna bespovratnih kuna za sanaciju Komunalnogodlagališta Ilovac u Karlovcu, rekli su danas novinarima karlovačkižupan Ivica Horvat i direktor Fonda Vinko Mladineo.
KARLOVAC, 15. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, povećat će ranije odobrenih 8,7 milijuna kuna na ukupno 15,5 milijuna bespovratnih kuna za sanaciju Komunalnog odlagališta Ilovac u Karlovcu, rekli su danas novinarima karlovački župan Ivica Horvat i direktor Fonda Vinko Mladineo.

Oni su danas u Uredu župana Karlovačke županije sa šest načelnika i gradonačelnika razgovarali o sanaciji otpada u Županiji.

Fond će povećati sredstva s obzirom da je grad Karlovac već uložio znatna sredstva u postrojenje za baliranje otpada na Ilovcu, rekli su.

Najavili su i da će na proljeće početi sanacija odlagališta opasnog otpada Lemić brdo, za što je Fond već ranije odobrio 22 milijuna kuna.

Vinko Mladineo je rekao da 75,9 milijuna kuna vrijedni projekti sanacije odlagališta komunalnog otpada i sanacije divljih odlagališta, kao i zbrinjavanje opasnog otpada u nekim dijelovima Županije ne ide zadovoljavajućim tempom. Stoga je danas dogovoreno da će Karlovačka županija preuzeti ulogu koordinatora kako bi se ubrzala izrada stručno tehničke dokumentacije i pribavljanja lokacijskih i građevinskih dozvola.

Fond je ove godine odobrio 155.000 kuna za tri projekta "energetske učinkovitosti" u Karlovačkoj županiji. To su ulaganja u tvrtke Karlovačka pivovara, Kordun i Wienerberger Ilovac za energetska postrojenja zdravija po okoliš uz korištenje obnovljivih izvora energije, rekao je Mladineo, te najavio mogućnost da i Općina Žakanje dobije iz Fonda bespovratna sredstava za gradnju toplane na biomasu, kao obnovljiv izvor energije.

Fond će prema Srednjoročnom planu, počevši od prošle godine pa do 2008. godine, u gospodarenje otpadom, u što ulazi sanacija odlagališta i gradnja četiri regionalnih Centara te sedamnaestak manjih centara za gospodarenje otpadom, uložiti 1,5 milijardu kuna.

U projekte energetske učunkovitosti, što znači u spalionice, vjetroelektrane, elektrane termalnih voda, biomase i slične projekte, uložit će daljnjih 470 milijuna kuna.

Nakon 2008. godine odlagališta više neće postojati, već će se sav otpad mehaničko-biološki obrađivati i iskoristiti, rekao je Mladineo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙