FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Jakuševcu otvoreno postrojenje za proizvodnju struje iz deponijskog plina

ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - Na zagrebačkom odlagalištu otpadaJakuševec danas je u redoviti pogon pušteno postrojenje za proizvodnjuelektrične energije iz deponijskog plina, prvo takvo vrste uHrvatskoj.
ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - Na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec danas je u redoviti pogon pušteno postrojenje za proizvodnju električne energije iz deponijskog plina, prvo takvo vrste u Hrvatskoj.

Vrijednost investicije je oko 3,8 milijuna eura, a električna energija proizvedena na odlagalištu otpada, temeljem 15-godišnjeg ugovora o kupoprodaji, isporučivat će se HEP-u. Pogon je u rad pustio predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak.

Uređeno sanitarno odlagalište komunalnog otpada I kategorije ima za 30 posto manji negativni učinak na okoliš, ako se vrši iskorištavanje nastalog deponijskog plina.

U navoze smeća koji se odlažu na pojedinim plohama odlagališta sondiraju se perforirane cijevi koje prihvaćaju deponijski plin nastao raspadanjem smeća. Tako prikupljeni plin se podzemnim plinovodom vodi do stanice, kontejnera u kojemu je kolektor na koji se spajaju plinske cijevi s odlagališta. Deponijski plin dolazi tako u stanicu, gdje se kontinuirano analizira njegova kvaliteta. Ukoliko je loše kvalitete preusmjerava se na baklju i spaljuje, a ako zadovoljava plin se iz kontejnera s bakljama vodi do generatorskih postrojenja i iskorištava za proizvodnju električne energije.

Direktor ZGOS-a Zdravko Vac rekao je da se "ovim postrojenjem građanima vraća dio njihova smeća, ali sada u obliku električne energije, koja će zasvijetliti njihove stanove". Proizvedena električna energija dovoljna je da pokrije potrebe oko 1.200 kućanstava, što približno odgovara broju u dva odlagalištu najbliža naselja, rekao je Vac.

"Kako se Hrvatska sprema ući u EU koja je obvezala svoje članice da do 2010. osiguraju najmanje 20 posto energije iz alternativnih izvora, mogu sa zadovoljstvom izjaviti da je ovo postrojenje skroman doprinos toj strategiji", istaknuo je Vac.

Predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak rekao je kako jakuševački primjer trebaju slijediti i drugi te da se nada da će se 15-godišnji ugovor produžiti.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je ponosan što je Jakuševac namodernije saniran deponij komunalnog otpada u ovom dijelu Europe i što se danas otvorio pogon. Uređen deponij, pročišćivać otpadnih voda i termička obrada otpada tri su projekta sastavnice strategije gospodarenja otpada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙