FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 18. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati
ZAGREB, 18. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

BAGDAD - Najmanje 55 vjernika ubijeno je, a 62 je ranjeno u petak u koordiniranim samoubilačkim atentatima na dvije šijitske džamije u trenutku podnevne molitve, te na lokalnu banku u mjestu Khanaqinu sjeveroistočno od Bagdada, izjavio je šef lokalnog vijeća Ibrahim Hassan al-Bajellane, prenose agencije. U tri bombaška samoubilačka napada teško su oštećene džamija Šeika Murada, manja džamija na tržnici, te obližnja banka. Napadi su se dogodili u trenucima kad su se šijitski vjernici pripremali za tradicionalnu molitvu petkom, prenosi Reuters.

LJUBLJANA - Parlamentarna rezolucija o granici s Hrvatskom, koju je u četvrtak u ime Slovenske pučke stranke predložio njen predsjednik i ministar za okoliš i prostor Janez Podobnik, jamačno ne bi unaprijedila odnose dviju susjednih država, a nailazi i na kritike anonimnih predstavnika diplomatske struke, iznosi u petak ljubljanski list "Dnevnik". U ministarstvu vanjskih poslova prijedlog ne žele komentirati, a stručnjaci za međunarodne odnose upozoravaju da takva rezolucija u ovom trenutku ne bi bila pametna, navodi list. Ako bi parlament prihvatio rezoluciju u ovakvom obliku, vladu bi to obvezalo na promjenu dosadašnjih stajališta i zaoštravanje odnosa s Hrvatskom, ističe "Dnevnik" .

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek ocijenio je, u razgovoru za TV Slovenija, da je sadašnje stanje na Kosovu opasnije od uvjetnog priznanja njegove neovisnosti uz autonomiju za kosovske Srbe, što je dio plana koji je predložio međunarodnoj zajednici, naišavši pritom na kritike slovenske vlade da "solira" u vanjskoj politici. "Rješenje koje predlažem djelovalo bi na smirivanje, a ne na rast međuetničkih napetosti. Mislim da je sadašnje stanje opasno. Ako ne dođe do promjena, mnogo je više mogućnosti da će i dalje dolaziti do etničkih sukoba i napetosti, a to će na Kosovu ići na štetu srpske manjine koja tamo još živi", rekao je Drnovšek u razgovoru koji je u četvrtak kasno navečer emitirala TV Slovenija.

BERLIN - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić stigao je u petak prije podne u Berlin, gdje će se sastati s njemačkim predsjednikom Horstom Koehlerom, a u subotu će u njemačkom glavnom gradu održati predavanje o temi "Europski identitet", u organizaciji njemačke zaklade BMW Herbert Quandt. Svoj boravak u Berlinu Mesić će započeti u petak radnim ručkom s njemačkim kolegom Koehlerom. Nakon toga, hrvatski predsjednik bit će nazočan otvorenju izložbe arheoloških nalaza iz Istre pod pokroviteljstvom hrvatskog Ministarstva kulture. Mesić će u subotu u okviru Foruma "Europski identitet - perspektive u budućnosti" održati predavanje o europskom identitetu iz perspektive jugoistočne Europe. Forum se održava svake godine u organizaciji njemačke zaklade BMW Herbert Quandt.

BUDIMPEŠTA - Ministri kulture Europske unije počeli su u četvrtak navečer u Budimpešti trodnevnu konferenciju o zaštiti kulturne raznolikosti u Europi. Konferencija pod nazivom "Integracija u Europi - Horizont 2020." okuplja 13 ministara kulture EU kao i pisce i filozofe, a njima će se u subotu pridružiti i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. "Zbog globalizacije, građani europskih zemalja imaju osjećaj da Europa dovoljno ne štiti različitost", rekao je pred početak skupa francuski ministar kulture Renaud Donnedieu de Vabres. "Međutim, ako je cilj europskog projekta da u svakoj zemlji štiti sve identitete, ako se nitko ne osjeća ugroženim, do nasilje više neće dolaziti", rekao je, misleći pritom na nerede koje su u Francuskoj izazvali imigranti.

PUSAN - Čelnici 21 pacifičke države započeli su u petak u lučkom gradu Pusanu u Južnoj Koreji summit na vrhu kojim će prevladavati pitanja o slobodnoj trgovini i borbi protiv ptičje gripe. Dvodnevni summit APEC-a, Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje, bit će i prilika za raspravu o globalnim pitanjima, poput korupcije, prijetnji terorizmom i reagiranja na prirodne katastrofe. Očekuje se, ipak, da će u središtu pozornosti biti nastavak pregovora o slobodnoj trgovini iz Dohe. Oko 2.000 seljaka i 3.000 radnika izašlo je na ulice južnokorejskog grada Pusana prosvjedujući protiv APEC-a, Svjetske trgovinske organizacije i američkog predsjednika Georgea W. Busha, koji sudjeluje na summitu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙