FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drašković: Srbi gorko iznenađeni Drnovšekovim prijedlogom za Kosovo

LJUBLJANA,12. studenoga(Hina) - Srbi su bili "gorko iznenađeni"prijedlogom Janeza Drnovšeka o rješenju statusa Kosova jer bi od svihdržava nastalih na području bivše Jugoslavije očekivali razumijevanjeda bivše autonomne pokrajine ne mogu postati nezavisne države, rekaoje u razgovoru za ljubljanksi dnevni list "Dnevnik" od subote ministarvanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković.
LJUBLJANA,12. studenoga(Hina) - Srbi su bili "gorko iznenađeni" prijedlogom Janeza Drnovšeka o rješenju statusa Kosova jer bi od svih država nastalih na području bivše Jugoslavije očekivali razumijevanje da bivše autonomne pokrajine ne mogu postati nezavisne države, rekao je u razgovoru za ljubljanksi dnevni list "Dnevnik" od subote ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković.

"Badinterova komisija je ocijenila da se nekadašnja Jugoslavija raspala i da sve njene republike, ako to žele njihovi stanovnici, mogu dobiti međunarodno priznanje, no istodobno je bilo rečeno da takav status ne mogu dobiti pokrajine koje su u sastavu Srbije", rekao je Drašković, dodajući da može shvatiti da o tome drukčije mišljenje imaju Šveđani, Britanci, Amerikanci ili Francuzi, ali ne i narodi s kojima su Srbi desetljećima živjeli u istoj državi.

"Jedno je kad mi sami raspravljamo o svojim problemima, a drugo je kad naši prijatelji, a predsjednika Drnovšeka i Sloveniju smatramo prijateljima, unose sumnje u zahtjeve od kojih ne možemo odustati niti kao nacija niti kao država", rekao je Drašković.

Po njegovim riječima u Srbiji ne postoji političar koji bi potpisao sporazum o tome da Kosovo postane neovisno, a od zahtjeva da se granica Srbije s Albanijom i Makedonijom ne smije promijeniti i da Srbi na Kosovu moraju dobiti "europsku razinu zaštite" nitko ne može odustati.

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek u subotu će posjetiti Kosovo i tri samostana srpske pravoslavne crkve, te se susresti s predstavnicima UNMIK-a i kosovskim predsjednikom Rugovom. Slovensko ministarstvo vanjskih poslova inače je, kako navodi slovenski tisak, Drnovšeku savjetovalo da se ne upućuje u misiju koja je već na početku izazvala veliko nezadovoljstvo u Srbiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙